Άρθρα

Τι «τσίμπησε» τον Βούλγαρο;

Μπορεί δια μαγείας να… εξαφανίστηκαν ή να υποβαθμίστηκαν ή να χάθηκαν στη μετάφραση οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά ήταν ένα καμπανάκι για τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στα Βαλκάνια.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, όσο κι αν προσπάθησαν εντός Ελλάδος να μας πείσουν για το αντίθετο, έκλεισε ξεκάθαρα το μάτι στην Άγκυρα δηλώνοντας (σύμφωνα με τοBloomberg),μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής ότι «…υπάρχει τώρα ένας τρίτος παίκτης. Έχουμε την Τουρκία. Κι είναι αυτό που εμείς, η ΕΕ, κάναμε. Τώρα έχουμε μηδενική παράνομη μετανάστευση στα σύνορά μας με την Τουρκία. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε αυτήν τη γειτονιά. Την ίδια ώρα, όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία. Επειδή όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία [ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό] πρέπει να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στον κόσμο, ουδείς μιλά για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, το αντίθετο, όταν επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία, στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί. Επιπρόσθετα [η Τουρκία] είναι μεγάλος παίκτης στη Συρία. Και είπα στους Έλληνες ομολόγους μου να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν μόνοι τους τους εαυτούς τους, επειδή, ναι, τους υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο, αλλά η Τουρκία παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τώρα στην περιοχή».

Με απλά ελληνικά, για να μη χαθούμε και εμείς στη μετάφραση, ο Βούλγαρος αποκάλυψε ότι δεν είναι υπέρ των κυρώσεων στην Άγκυρα, και προφανώς δεν είναι ο μόνος εντός της ΕΕ.

Και επειδή κάποιοι ενδέχεται να απορούν αν «τσίμπησε κάποια μύγα» τον Βούλγαρο πρωθυπουργό και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, τους θυμίζουμε τον κύριο λόγο για τη στροφή της Βουλγαρίας που χάρη (και) στην ελληνική ψήφο μπήκε στην ΕΕ.

Ο λόγος έχει ονοματεπώνυμο και οι γνώστες των γεωπολιτικών και ενεργειακών παιχνιδιών στην ευρύτερη περιοχή τον γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

Πρόκειται για το…δώρο που έκανε η Τουρκία στη Βουλγαρία για να την δέσει στο άρμα της και ονομάζεται«TurkishStream 2» ή «BalkanStream»και με το οποίο μετατρέπει τον Μπορίσοφ σε σημαντικό ενεργειακό παίκτη στην περιοχή.

Ο νέος αγωγός, από τον οποίο η χώρα μας έμεινε εκτός,θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο διασχίζοντας τα Βαλκάνια, μέχρι την καρδιά της Ευρώπης. Οι σχετικές υπογραφές, ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σερβία, έπεσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019, οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου και πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο αγωγός αυτός, που θα περνάει μέσω Βουλγαρίας και στη συνέχεια θα διασχίζει 403 χιλιόμετρα σερβικού εδάφους, θα μεταφέρει 15,75 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως της Γραμμής 2 του «TurkishStream» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τις εργασίες κατασκευής του «BalkanStream» υλοποιεί η κοινοπραξία Arkad, σαουδαραβικών κυρίως συμφερόντων, και ο Μπ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι αυτό θα αποτελέσει επένδυση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, προσθέτοντας ότι το έργο του αποκαλούμενου «BalkanStream» «θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να καταστεί ένα σημαντικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου».

Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως τα ενεργειακά και γεωοικονομικά συμφέροντα της Βουλγαρίας βρίσκονται αυτή την περίοδο πλησιέστερα σε εκείνα της Τουρκίας και της Ρωσίας, παρά της Ελλάδας και της Δύσης γενικότερα. Για αυτό η δήλωση αυτή ήταν ακόμα μια ανώμαλη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα μας, με αφορμή τα παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή μας…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa