Άμυνα - Διπλωματία

Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι – Κλείδωσαν με NAVTEX την ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου και Κρήτης

Λίγες ώρες πριν γίνει η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, οι Τούρκοι φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα «κλειδώνοντας» μια τεράστια έκταση μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με NAVTEX μεταξύ Ρόδου και Κρήτης.

Συγκεκριμένα η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία είναι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από Ρόδο και Κρήτη, ακριβώς πάνω στην λωρίδα «τεμαχισμού» της ελληνικής ΑΟΖ, όπως προβλέπει το MOU Τουρκίας – Λιβύης.

Το τουρκικό υπουργείο πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και με διαρροή στο επίσημο κρατικό πρακτορείο Anadolu, ισχυρίζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ πως στα ελληνικά νησιά αλλά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί ΑΟΖ, ούτε υφαλοκρηπίδα γιατί «βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης».

Η παράνοια και οι τουρκικές αλχημείες συνεχίζονται και υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με την παραπάνω αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Ακόμα υποστηρίζουν ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa