Κόσμος

Τουρκία: Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές των ΗΠΑ για τους S-400

Συντηρείται η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο το θέμα των S-400, καθώς η Αγκυρα διαμηνύει εκ νέου ότι θα τηρήσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία για αγορά του πυραυλικού συστήματος και δεν θα υποκύψει σε απειλές κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Στις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία θα αποκλεισθεί από το πρόγραμμα συμπαραγωγής αεροσκαφών F-35 εάν προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους, το επιτελείο του Ερντογάν απαντά ότι το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τουρκική συμμετοχή.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και η απόκτησή τους από την Τουρκία θα δώσει στους Ρώσους πρόσβαση στα αμυντικά συστήματα της συμμαχίας.

Σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι τόνισε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ δεν είναι αδικαιολόγητες και ότι οι S-400 θα παραληφθούν τον Ιούλιο, όπως έχει προγραμματισθεί.

«Όταν η Τουρκία υπογράφει μια συμφωνία, την τηρεί», είπε ο αντιπρόεδρος. «Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία και έγιναν ορισμένες πληρωμές. Δεν θα την ακυρώσουμε. Τα επιχειρήματα των ΗΠΑ είναι αβάσιμα και οι ανησυχίες τους αδικαιολόγητες».
Είπε επίσης ότι για να καθησυχάσει του Αμερικανούς, η Τουρκία έχει προτείνει τη δημιουργία μιας επιτροπής εργασίας με την Ουάσινγκτον, η οποία θα αποτιμήσει την επίδραση των S-400 στο ΝΑΤΟϊκό αμυντικό σύστημα. Όμως, δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι κάθε χώρα-μέλος της συμμαχίας μπορεί να κάνει επιλογές και να λάβει αποφάσεις για απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού.
«Το θέμα της απόκτησης στρατιωτικού υλικού είναι μια εθνική απόφαση για τις χώρες. Ομως η ικανότητα των συμμαχικών στρατών να εργάζονται από κοινού, είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για το ΝΑΤΟ προκειμένου να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa