Παρασκηνιακά

Τους βγαίνει από τα… Αριστερά, γι’ αυτό είναι πάντα ένα βήμα μπροστά ο Τάκης Θεοδωρικάκος

«Ο Τάκης αντιλαμβάνεται πώς σκέφτονται οι αριστεροί και γι’ αυτό μπορεί να τους πολεμήσει από μέσα», συνηθίζουν να λένε στους διαδρόμους της Πειραιώς, αναγνωρίζοντας πως η συμβολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στην επιτυχία του κόμματος στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές ήταν καθοριστική.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος είχε επιφορτιστεί με το πιο δύσκολο κομμάτι της προεκλογικής περιόδου. Από κοινού με τον πρωθυπουργό χάραξαν τη στρατηγική του κόμματος και έδωσαν στη ΝΔ όχι μόνο τη νίκη στις εθνικές εκλογές, αλλά και την πολυπόθητη αυτοδυναμία μετά από μία δεκαετία.

Είναι ο άνθρωπος που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα, να προκηρύξει άρον-άρον εθνικές εκλογές.
Στον ΣΥΡΙΖΑ τον φοβούνται, διότι ξέρουν καλά πως ο Τάκης δεν είναι ακόμα ένας πολιτικός τους αντίπαλος, αλλά είναι ένας άνθρωπος που παράγει πολιτική και δεν ξεφεύγει από τη νικητήρια πορεία του.

Αυτοδημιούργητος

Ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν ανήκει σε κάποιο μεγάλο πολιτικό τζάκι. Είναι αυτοδημιούργητος. Ξέρει πολύ καλά πως στη ζωή τίποτα δεν σου χαρίζεται αν δεν κοπιάσεις για να το αποκτήσεις.
Ο ίδιος «ανδρώθηκε» πολιτικά στην ΚΝΕ. Στη συνέχεια έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ και κατέληξε να είναι ο εξ απορρήτων του σημερινού πρωθυπουργού. Σε πείσμα των πολλών εχθρών του, δούλεψε σκληρά και μεθοδικά και γι’ αυτό κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κυρ. Μητσοτάκη και τον σεβασμό των «γαλάζιων» στελεχών. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Πολλοί ήταν αυτοί που αρχικά θεώρησαν πως ο κ. Θεοδωρικάκος αποτελεί «ξένο σώμα» για τη ΝΔ. Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον καιρό της παντοδυναμίας του, τον αποκαλούσε «Sir Takis» απαξιωτικά και του χρέωνε αντιαριστερή εμμονή.
Ωστόσο, ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να απαντήσει ή να συγκρουστεί. Απτόητος, συνέχιζε να εργάζεται αθόρυβα, μεθοδικά και με προσήλωση στον στόχο του. Με υπομονή και επιμονή κατάφερε να πιάσει έναν προς έναν τους στόχους, ώστε να γίνει η ΝΔ αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η μετριοπαθής στάση του και η οξεία πολιτική του σκέψη είναι τα χαρακτηριστικά που τον ανέβασαν στην κορυφή της «ιεραρχίας» του κόμματος και τον έβαλαν στην πρώτη τριάδα των πιο αγαπητών υπουργών, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις.
Όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε πως «ο Τάκης ποτέ δεν φοβήθηκε τη σκληρή δουλειά. Αντιθέτως. Κάθε νέος στόχος αποτελεί για αυτόν και μια νέα πρόκληση».

Δίπλα στον πρόεδρο

Επί σειρά ετών, υπήρξε ο «εθνικός μας δημοσκόπος». Από το 2000 έως το 2016 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης και πρόεδρος της εταιρείας GPO ΑΕ. Είναι πολιτικός ερευνητής και αναλυτής, διδάκτορας Δημοσίων Πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όταν συστρατεύτηκε στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη, από την αρχή της εκλογής του στην ηγεσία της ΝΔ, είχε ήδη διαγράψει μια μεγάλη καριέρα στον χώρο των δημοσκοπήσεων.
Είναι ο άνθρωπος που προέβλεψε με ακρίβεια το ποσοστό επιτυχίας της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Είναι εκείνος που στρίμωξε στα «σχοινιά» τον ΣΥΡΙΖΑ και του επέφερε πολλαπλά χτυπήματα μέχρι τελικής πτώσης του από την εξουσία.
Δικαίως, θεωρείται από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας του πρωθυπουργού, πρώτα στις εσωκομματικές εκλογές και μετέπειτα στην αυτοδυναμία της κυβέρνησης. Οι δύο τους γνωρίζονταν επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Από όταν ο Τ. Θεοδωρικάκος, ως πρόεδρος της GPO, ανέλυε τα δημοσκοπικά του ευρήματα στον πολιτικό κόσμο. Ως πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων είχε επαφές με όλο τον πολιτικό κόσμο. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως είχε αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης. Βέβαια, στην αρχή, ορισμένα «γαλάζια» στελέχη υποτίμησαν τις ικανότητές του. Σήμερα, όμως, όλοι παραδέχονται πως ο Θεοδωρικάκος ξέρει πώς να χτίσει ένα πετυχημένο πολιτικό προφίλ. Και ο ίδιος τονίζει με νόημα πως η εικόνα του πολιτικού χτίζεται λιθαράκι-λιθαράκι και το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται αυστηρά και μόνο από τον λαό.

Το ξεκίνημα

Ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν έχει το στιλ του απρόσιτου υπουργού με την ξύλινη πολιτική γλώσσα. Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για έναν προσηνή πολιτικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος γεννήθηκε στο Κερατσίνι και μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Πειραιά. Την δεκαετία του ’80, σε εκείνες τις γειτονιές, υπήρχαν μόνο «λαϊκά» παιδιά και μόνο ένα πολιτικό κόμμα. Το ΚΚΕ. Μάλιστα, τα χρόνια εκείνα, η ΚΝΕ αποτελούσε κάτι σαν «φυτώριο» πολιτικής σκέψης. Εκεί θήτευσε και ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών. Βέβαια, ο ίδιος είχε μάθει τι σημαίνει Αριστερά από πολύ νωρίτερα, από την οικογένειά του. Η μητέρα του υπήρξε μαχήτρια του ΚΚΕ. Ο ίδιος διετέλεσε γραμματέας της ΚΝΕ τη φορτισμένη περίοδο 1990-1991, με τη διάσπασή της. Ωστόσο το πολωτικό κλίμα της Αριστεράς την εποχή εκείνη δεν ταίριαζε με την ψύχραιμη σκέψη του και την πραότητα του χαρακτήρα του. Έτσι, προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Η γνωριμία του με τον Κώστα Λαλιώτη ήταν καταλυτική. Όμως δεν είναι ότι απλώς έτυχε να γεννηθεί σε μια λαϊκή συνοικία όπως το Κερατσίνι. Μέχρι σήμερα διατηρεί δεσμούς και προσωπικές φιλίες στον Πειραιά. Γι’ αυτό και οι «ψίθυροι» πως στις επόμενες εθνικές εκλογές ενδέχεται να είναι υποψήφιος στη Β’ Πειραιά έχουν προκαλέσει πανικό στην Κουμουνδούρου, καθώς θεωρούν τη συγκεκριμένη περιφέρεια προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο στοίχημα

Όσοι τον γνωρίζουν καλά ξέρουν πως διαθέτει πείσμα μανιάτικο. Εξάλλου κατάγεται από τη Μάνη. Έτσι, όταν θέσει έναν στόχο, είναι δύσκολο να αποτύχει. Το φθινόπωρο έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα. Ήθελε να περάσει από τη Βουλή την ψήφο των αποδήμων με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση. Τότε, αρκετά κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως «αυτήν τη φορά ο Τάκης έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και θα περάσει από κάτω». Διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Ο υπουργός Εσωτερικών κατάφερε το ακατόρθωτο. Με κατάλληλες ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις, δημιούργησε τις απαραίτητες συναινέσεις ώστε η ψήφος των αποδήμων να υπερψηφιστεί με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ακόμα κι από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε η πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική νίκη της κυβέρνησης, που μετρούσε μόλις λίγους μήνες ζωής. Ο επόμενος στόχος του υπουργού είναι ο «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ, στην Αυτοδιοίκηση.

Όσα δεν ξέρεις για τον Τάκη…

·       Είναι βιβλιοφάγος. Πάντοτε έχει μαζί του ένα βιβλίο.

·       Καθημερινά, περπατάει περίπου 6 χλμ.

·       Λατρεύει τη μεσογειακή διατροφή και ειδικότερα τα γεμιστά.

·       Είναι αθλητικός τύπος. Του αρέσει το ποδόσφαιρο κι όποτε βρίσκει χρόνο, παίζει μπάλα με τους φίλους του σε 5 x 5.

·       Είναι εργασιομανής. Δουλεύει 18-19 ώρες την ημέρα.

·       Έχει συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας.

·       Από τους σύγχρονους λαϊκούς καλλιτέχνες αγαπάει τον Αντώνη Ρέμο και από τους κλασικούς τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο έχει και ιδιαίτερη σχέση.

·       Ξυπνάει καθημερινά στις 6 το πρωί. Ακόμα και τις Κυριακές.

·       Έχει «οργώσει» την Ελλάδα. Μέσα σε έναν χρόνο έχει επισκεφθεί πάνω από 20 νομούς και σχεδόν όλους τους δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής.

·       Ειδικά τη Θεσσαλονίκη, την έχει επισκεφθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον υπουργό.

·       Τον θυμώνουν το ψέμα και η αδικία. Τον συγκινεί η αγάπη.

·       Νοσταλγεί τους γονείς του και το χωριό του στη Μάνη.

·       Πάντα βρίσκει χρόνο για να είναι κοντά στα δυο του παιδιά, τον Δημήτρη και τη Χριστίνα.

·        Γι’ αυτόν πολιτική σημαίνει: «διαρκής προσφορά με αξίες ζωής».

 

της Άννας Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa