Πολιτική

Τους ηρωικούς μετανάστες ψαράδες που βοήθησαν στο Μάτι συνάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τους τρεις ηρωικούς ψαράδες που βοήθησαν κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι υποδέχτηκε σήμερα Τετάρτη 2/1 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος για να τους αποδώσει και επίσημα την ελληνική ιθαγένεια.

Πρόκειται για τον 50χρονο Αιγύπτιο, Ελ Χαΐμι Εμάντ, τον 46χρονο συμπατριώτη του, Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ και τον 35χρονο Αλβανό, Τζέκα Γκάνι.

Μαζί με τις οικογένειές τους, πήγαν στην Ηρώδου Αττικού και κρατώντας στα χέρια ανθοδέσμες, έφτασαν λίγο πριν τις 11:30 και έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τους περίμενε μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση και την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μαζί με τους ψαράδες, στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο πρόεδρος των Αλιέων Νέας Μάκρης, Γιάννης Αθηναίος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω και για την χαρά αλλά και για την συγκίνηση που νιώθω σήμερα. Ξαναγυρίζω πίσω, περίπου ένα μήνα πριν, όταν υπέγραφα, ύστερα από την πρόταση του αρμόδιου Υπουργού, το Διάταγμα της απονομής της Ελληνικής υπηκοότητας σε σας. Εκείνη την στιγμή ένοιωσα ότι έκανα αυτό το οποίο η Ελλάδα είχε χρέος να κάνει απέναντί σας. Γύρισα πίσω σ’ εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του καλοκαιριού, στην τραγωδία στο Μάτι. Και εκεί ξαναθυμήθηκα τι θα πει Άνθρωπος. Και τι είναι αυτό το οποίο κάνατε. Αυτό το οποίο κάνατε δείχνει ότι ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη δεν είναι ζήτημα υπηκοότητας. Είναι ζήτημα ψυχής. Και η Ελλάδα σας υποδέχεται στους πολίτες της, γιατί αυτή είναι η Ελλάδα. Πριν απ’ όλα η Ελλάδα είναι Ανθρωπισμός και Αλληλεγγύη. Από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα το Έθνος των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει το Έθνος του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης.

Και εδώ θέλω να σας εξομολογηθώ και κάτι άλλο, το οποίο το ξέρει μόνον ο Υπουργός. Και αυτό δεν αφορά μόνον εσάς, ούτε καν μόνο τους λοιπούς συμπολίτες μας: Αφορά και την Ευρώπη μας. Ο λόγος για τον οποίο σας απονεμήθηκε τιμητικώς η Ελληνική ιθαγένεια είναι γιατί με τον τρόπο αυτό γίνεσθε και Ευρωπαίοι πολίτες. Και ως Ευρωπαίοι πολίτες μπορείτε να διδάξετε, με τον τρόπο σας, με το παράδειγμά σας, σε ορισμένους Ευρωπαίους Εταίρους μας, που δεν αντιλαμβάνονται ποιες είναι οι αξίες της Ευρώπης, να καταλάβουν κι εκείνοι το Χρέος τους. Γιατί η Ευρώπη στηρίχθηκε στην Αλληλεγγύη. Θα θυμίσω ότι η Διακήρυξη Σουμάν, που είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, ήταν μια Διακήρυξη η οποία είχε ως προμετωπίδα την Αλληλεγγύη. Ας καταλάβουν, λοιπόν, ορισμένοι Εταίροι μας μέσα από το δικό σας παράδειγμα ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή, αλλά έχει και υποχρεώσεις. Και ότι όποιος δεν τηρεί αυτές τις βασικές Αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης στην Ευρώπη, δεν αξίζει να λέγεται πραγματικός Ευρωπαίος, ιδίως σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Να γιατί, λοιπόν, αισθάνομαι περήφανος σήμερα και συγκινημένος ταυτόχρονα: Γιατί μέσα από το δικό σας παράδειγμα στέλνουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη τούτες τις δύσκολες ώρες, μπροστά σε κρίσιμες Ευρωεκλογές, όπου κρίνεται το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Διότι όλα αυτά τα μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία επιχειρούν να κατεδαφίσουν αυτό το Οικοδόμημα, είναι εκείνα τα οποία βρίσκονται απέναντι σ’ αυτή την τόσο αναγκαία για την Ευρώπη νοοτροπία, που είναι η δική σας νοοτροπία.

Ξέρω ότι μακρηγόρησα. Αλλά – όπως σας είπα και πριν, το επαναλαμβάνω και τώρα – μέσα από το δικό σας παράδειγμα, μέσα από τους δικούς σας συμβολισμούς, η απονομή της Ελληνικής ιθαγένειας μας δίνει την δυνατότητα να στείλουμε και μηνύματα, τα οποία είναι τόσο αναγκαία σήμερα. Συγχαρητήρια θερμά. Σας ευχαριστούμε που είσθε μέλη και μέρος της Ελληνικής Οικογένειας πλέον και εύχομαι, τα παιδιά ιδίως, αυτά τα παιδιά να δουν έναν καλύτερο Κόσμο. Το αξίζουν, άλλωστε, γιατί αυτό τον Κόσμο πρέπει να χτίσουμε γι’ αυτά τα παιδιά. Και πάλι σας ευχαριστώ».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Χαρίτσης, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τους τρεις συνανθρώπους μας στην Ελληνική Πολιτεία. Σε μια τρομερά δύσκολη στιγμή, με αυταπάρνηση και μαζί με τους Έλληνες ψαράδες έσωσαν συνανθρώπους τους από τον χαμό. Η μέρα περιέχει και έναν έντονο συμβολισμό. Στο πρόσωπο τους μπορούμε να δούμε τις αξίες του ανθρωπισμού της αλληλεγγύης και της προσφοράς σε μια περίοδο που σηκώνουν κεφάλι φωνές μισαλλόδοξες και ξενοφοβικές. Είστε το παράδειγμα για το πώς η ελληνική κοινωνία ήταν και θα παραμείνει κοινωνία αλληλεγγύης. Οι ηρωικές πράξεις σας, δημιούργησαν την ευθύνη να σας αποδίδουμε την ιθαγένεια. Είναι όμως και ευθύνη μας να αποδόσουμε την ιθαγένεια και σε χιλιάδες άλλους που το δικαιούνται. Για τον λόγο αυτό έχουμε καταθέσει στη Βουλή τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να δοθεί η ιθαγένεια σε όσους έχουν όλες τις προϋποθέσεις».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ