Κόσμος

Το «άδειασμα« του Σόιμπλε στον Γκάμπριελ για το ελληνικό πρόγραμμα

«Πρέπει να εξηγήσουμε την Ευρώπη καλύτερα στους ανθρώπους, ώστε να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι η απάντηση σε πολλές από τις ανησυχίες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις μεμονωμένες χώρες πρέπει να προηγηθούν.

Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων, έτσι ώστε τα κράτη-μέλη να προχωρούν προς τα εμπρός, όπως η Γερμανία, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τις δηλώσεις του στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών«Το πρόβλημα δεν είναι οι συνταγές, αλλά το ότι δεν εφαρμόζεται και αυτό μέχρι πρόσφατα το λέγαμε όλοι – και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν δεν τηρούνται οι κανόνες, δεν φταίνε οι κανόνες, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρούνται. Δεν έχουμε έλλειμμα από χρέη, ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρεςΑυτό δεν μπορείς να το κάνεις με το να πληρώνουν άλλοι, διότι, αυτό που είπε ο κ. Γκάμπριελ στους ανθρώπους στην Αθήνα, ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, αυτό πραγματικά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας στους νέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί δεν έρχονται στην Γερμανία οι νέοι που αναζητούν στη νότια Ευρώπη θέσεις εκπαίδευσης.

«Στην Γερμανία οι επιχειρήσεις ψάχνουν επειγόντως για μαθητευόμενους και αγγλικά μπορεί σήμερα να μάθει ο καθένας. Έχουμε μεγάλες ευρωπαϊκές ανακοινώσεις, αλλά δεν καταφέρνουμε να δείξουν μεγαλύτερη κινητικότητα και ευελιξία κάποιες δεκάδες χιλιάδες νέοι από ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή ανεργία. Ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και οι φοιτητές σπουδάζουν παντού στην Ευρώπη. Γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να το καταφέρουμε και για τους μαθητευόμενους;», διερωτήθηκε ο κ. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε επέμεινε επίσης στην την απαίτησή του για ευρωπαϊκή δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα, παρά την έντονη κριτική ιδιαίτερα από τις χώρες του Νότου και από τον κυβερνητικό του εταίρο, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD): «Το θέμα δεν είναι η λιτότητα, αλλά το να τηρούμε τους κανόνες που αποφασίζουμε», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι χώρες που το κάνουν, πηγαίνουν καλά: «Η Γερμανία είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτό».

Απαντώντας στην κριτική του ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι διχάζει την Ευρώπη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι: «Όταν (ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) περιηγείται την Γερμανία ή την Ευρώπη ως Πρόεδρος του SPD, μερικές φορές δεν τον αναγνωρίζω. Υποστηρίζει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάνουμε ως κυβέρνηση».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa