Άμυνα - Διπλωματία Πολιτική

Το αμερικανικό Κογκρέσο ζητά στοιχεία για τις τουρκικές παραβιάσεις

Με νομοσχέδιο το οποίο προωθείται αυτές τις μέρες στο αμερικανικό Κογκρέσο, δυο γερουσιαστές ο Μπομπ Μενέντεζ και ο  Μάρκο Ρούμπιο προσπαθούν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ως προς την Ελλάδα. Για αυτό τον λόγο ζητούν από την χώρα μας να τους αποσταλεί λίστα που θα εμπεριέχει αναλυτικά όλες τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Το ίδιο ζήτησαν και από την Κύπρο με τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη διότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό αντικατοπτρίζει και την έντονη αμερικανική ανησυχία για τις εξελίξεις γύρω από την προσέγγιση του ρωσικού παράγοντα στην Τουρκία με την πώληση των S-400.

Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι διακομματική γιατί ο κ. Μενέντεζ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ o κ. Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εκλέγεται ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Φλόριντα.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa