Η Αττική βίωσε τη χειρότερη -στη σύγχρονη Ιστορία της-καταστροφή από πυρκαγιές. Μέσα σε ένα απόγευμα, σε μερικές ώρες, δεκάδες συμπολίτες μας κάηκαν, ο αριθμός των αγνοουμένων είναι αδιευκρίνιστος και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Όσα κι αν ψελλίζουν οι όποιοι ανίκανοι και επικίνδυνοι, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Το μεταπολιτευτικό κράτος είχε πολλά στραβά, αλλά μέχρι ενός σημείου μπορούσε να διαχειρίζεται -πότε καλύτερα και πότε χειρότερα- βασικά προβλήματα (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κ.ά.) τα οποία έως έναν βαθμό προκαλούσε το ίδιο. Αυτό τελείωσε πλέον.Το κράτος μας είναι πια κλινικά νεκρό!

Τα τεράστια υπερπλεονάσματα των προηγούμενων ετών προέκυψαν κατά κύριο λόγο από το ψαλίδισμα των δημόσιων επενδύσεων. Και οι δημόσιες επενδύσεις, παρά τον στραβό και κοστοβόρο τρόπο που γίνονταν, διατηρούσαν εν ζωή το ελληνικό κράτος. Την περικοπή των δημόσιων επενδύσεων την πληρώνουμε στις πλημμύρες, στις πυρκαγιές και στις υπόλοιπες καταστροφές και θα τις πληρώσουμε ακόμα πολύ ακριβά στο μέλλον.

Συνεπώς, μόνο έκπληξη δεν είναι οι καλοκαιρινές πυρκαγιές. Και μάλιστα τις μέρες που φυσάει δυνατός αέρας. Αντίθετα, είναι το μόνο σίγουρο. Ανεξέλεγκτες χωματερές και σκουπιδότοποι με εύφλεκτα υλικά και τζάμια, πολεοδομική αναρχία, οικοπεδοφάγοι αποθρασυμένοι από τη χρόνια ατιμωρησία και τη διαρκή νομιμοποίηση αυθαιρέτων, κτηνοτρόφοι και λίγοι σαλεμένοι πυρομανείς είναι το εύφλεκτο μείγμα, μαζί με κάποιους ασυνείδητους κατοίκους που δεν συγκινούνται, ώστε να καθαρίσουν τα κτήματα και τις αυλές τους από την ξεραΐλα των φυτών.

Φυσικά, ένας σωρός πυρκαγιές προκαλούνται εξαιτίας της ΔΕΗ. Την οποία αποφεύγει να δείξει οποιαδήποτε κυβέρνηση από κρατική αλληλεγγύη, μη τυχόν και αρχίσουν «βροχή» οι μηνύσεις και δεν της φτάνουν της ΔΕΗ τρεις προϋπολογισμοί να πληρώνει αποζημιώσεις.

Και τώρα, τις πταίει για την τραγωδία;

Το συντονιστικό ήταν ασυντόνιστο επί ώρες, η Πυροσβεστική έκανε 9 ώρες να ενημερώσει τους πολίτες για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών, επί ώρες περίμεναν το Λιμενικό για να τους σώσει, οι κάτοικοι Νέου Βουτζά και Ματιού στην παραλία παρέμεναν αποκλεισμένοι.

Εντέλει, τις φωτιές τις «βάζει» το αιώνιο ελληνικό κράτος. Υπό οποιοδήποτε κόμμα. Με την ανοργανωσιά του, την αδιαφορία του και την ανοχή του στους καταπατητές, που τους εγκαθιστά στον εύφλεκτο παράδεισο με νομικά τερτίπια, ενώ στην πραγματικότητα τους έχει εγκαταστήσει σε μια εν δυνάμει κόλαση.

Καταστροφικές πυρκαγιές βιώνουν κατά καιρούς στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Αυστραλία, στην Καλιφόρνια. Πάνω κάτω, οι λόγοι είναι οι ίδιοι. Αλλά, πραγματικά, μας διαφεύγει μια λεπτομέρεια. Εκεί διαπίστωσαν ότι χρειάζεται ειδική στρατηγική για τον ταχύτερο έλεγχο μιας πυρκαγιάς, με τη μορφή διάθεσης σταθερών πυροσβεστικών δομών, κατανεμημένων σε πυκνό δίκτυο, στις κατοικημένες, έστω, περιοχές, και έχουν προσαρμόσει ανάλογα την αντιπυρική τους προστασία.

Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη της απαιτούμενης χρηματοδότησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των δήμων, καθώς και των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την προστασία των δασών μας, του περιβάλλοντος, της περιουσίας του λαού και της ανθρώπινης ζωής.

Δεν προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε τους λόγους που μας εμπόδισαν να απαντήσουμε στη συμφορά της Ηλείας.Ας το κάνουμε τώρα – έστω για την Αττική.

Πρέπει να εξετάσουμε ποιες βοήθειες μπορεί να δώσει η τεχνολογική πρόοδος στην αντιπυρική άμυνα.

Πρέπει να ελέγξουμε εάν πρέπει να περάσουμε σε ανελαστική και αυστηρότατη πολιτική απέναντι στην αταξία της δόμησης.

Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο εξειδικευμένης προστασίας στις περιαστικές περιοχές, που να επιβάλλεται με τη σχολαστικότητα με την οποία η Πολιτεία εισπράττει λογαριασμούς και φόρους.

Τέλος, πρέπει να αποκτήσουμε ένα σχέδιο εκκένωσης εκτεταμένων περιοχών.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να τονίσω ότι είναι αργά για τα κροκοδείλια και υποκριτικά δάκρυα στα οποία αναλώνονται οι κρατικοί αξιωματούχοι. Το αίμα δεκάδων ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα θα τους στοιχειώνει για πάντα.

Και είναι τόσο άθλιοι, ώστε δεν έχουν τη στοιχειώδη τσίπα να παραιτηθεί έστω και ένας, για να δώσει το στίγμα της ανάληψης ευθυνών και της μεταμέλειας του κράτους για το «εγκληματικό» πρόσωπο που έχει δείξει στον τόπο από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Του Νίκου Νικολόπουλου

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...