Πολιτισμός

Το «αντίο» στον καλλιτέχνη των «αμπαλάζ»

Ο γεννημένος στη Βουλγαρία, καλλιτέχνης Κρίστο, γνωστός για τα αμπαλάζ κτισμάτων – ορόσημων, σε ύφασμα ή πλαστικό, πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 84 ετών.

Ετοιμαζόταν να κάνει αμπαλάζ την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι.

Ο καλλιτέχνης Christo, ήταν γνωστός για τα μνημειακά του έργα, όπως το “αμπαλάζ” της Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο.

Το θάνατό του ανακοίνωσαν οι συνεργάτες του στον λογαριασμό του στο Facebook. Ο Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάσεφ, γεννημένος στην Βουλγαρία, πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη.

Διάσημο ζευγάρι καλλιτεχνών με τη σύζυγό του

Τα έργα του “ένωσαν τους ανθρώπους” σε όλο τον κόσμο, λέει η δήλωση των συνεργατών του.

“Το έργο του Κρίστο και της γυναίκας του Ζαν-Κλοντ ένωσε ανθρώπους μοιράζοντας εμπειρίες σε ολόκληρο τον κόσμο”, γράφουν οι συνεργάτες του στο μήνυμα που ανήρτησαν στο Facebook.

“Ο Κρίστο έζησε τη ζωή του στο έπακρο, όχι μόνο ονειρεύτηκε αυτό που φαινόταν αδύνατο, αλλά το πραγματοποίησε”, συνεχίζουν, προσθέτοντας ότι η τέχνη του ζευγαριού “ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας”.

Ο Κρίστο αποτελούσε μαζί με την σύζυγό του Ζαν-Κλοντ ένα από τα πιο προβεβλημένα ζευγάρια της σύγχρονης τέχνης, την οποία υπήρετησαν με έργα in situ, που χρειάζονταν σχεδιασμό ετών και εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιηθούν για να διαρκέσουν μόλις λίγες ημέρες.

“Γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1935 το Γκάμπροβο της Βουλγαρίας, ο Κρίστο διέφυγε με φορτηγό τρένο το 1956 από το κομμουνιστικό καθεστώς και τον σοβιετικό ρεαλισμό που διδασκόταν στην σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας”. Το 1958 συνάντησε την γαλλίδα γυναίκα του Ζαν-Κλοντ, η οποία πέθανε το 2009.

Ο καλλιτέχνης που θα τύλιγε την Αψίδα του θριάμβου

Έζησε στην Νέα Υόρκη και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Ο Κρίστο, μεταξύ άλλων εφήμερων έργων, “έντυσε” με ύφασμα την Πον Νεφ (1985) και το Ράιχσταγκ (1995).

Το τελευταίο του σχέδιο που βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας ήταν το “αμπαλάζ” της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι. Ήταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε η επιδημία του κορωνοϊού.

Το έργο παραμένει στα σκαριά για την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, επιμένουν οι συνεργάτες του στο Facebook.

Φωτογραφίες από τα έργα του

To σχέδιό του για την Αψίδα του Θριάμβου

Το αμπαλάζ που είχε κάνει το 1985 της γέφυρας Pont Neuf του Παρισιού

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER