Άρθρα

Το απευκταίο σενάριο επανέρχεται

Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπόρις Τζόνσον, φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας άνευ συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δηλώσεις του νέου Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησής του, κάνουν το σενάριο μιας άτακτης εξόδου όλο και πιο πιθανό. Ήδη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται με ταχύτερους ρυθμούς για να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Η προοπτική αυτή δημιουργεί συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, καθώς οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, κατ’ αρχήν για τη βρετανική οικονομία, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας. Το κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι τεράστιο, καθώς οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι του 2,5% της Ευρώπης των 27 προς τη Βρετανία.

Σοβαρές συνέπειες, όμως, θα υπάρξουν και για τους οικονομικούς εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και η Βρετανία συνδέονται με στενούς οικονομικούς, εμπορικούς, αλλά και ανθρώπινους δεσμούς. Στο απευκταίο –αλλά υπαρκτό– σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, οι σχέσεις αυτές θα δοκιμαστούν, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιέλθει σε καθεστώς τρίτης χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς το διμερές εμπόριο να διέπεται από κάποια διμερή εμπορική συμφωνία. Η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων θα πάψει και οι εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Όλα αυτά συνεπάγονται την επιβολή εθνικών δασμών και πρόσθετων τελωνειακών ή εισαγωγικών διατυπώσεων. Μεγάλη σημασία για την πορεία των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου –και ιδιαίτερα για τις ελληνικές εξαγωγές– θα έχει η συγκεκριμένη εμπορική πολιτική που θα επιλέξει η χώρα, μετά την έξοδο. Αν ακολουθήσει, με άλλα λόγια, μια προστατευτική ή πιο ανοιχτή εμπορική πολιτική και –βεβαίως– αν η πολιτική αυτή θα προσαρμόζεται επιλεκτικά ανά τομέα. Τα εργαλεία πολιτικής που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι αρκετά και περιλαμβάνουν από την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων μέχρι επιδοτήσεις, διμερείς και πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Στην παρούσα φάση, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα επακολουθήσει. Ζητούμενο, ωστόσο, για την επιχειρηματική κοινότητα είναι να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι επιπτώσεις μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για την αγορά, αλλά και για τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη χώρα.

Κάτι τέτοιο απαιτεί, κατ’ αρχήν, σωστή προετοιμασία και οργάνωση εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού. Χρειάζεται σαφές σχέδιο δράσης, σε διυπουργικό επίπεδο, για την ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων που ενδέχεται να επηρεαστούν, αλλά και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των αναγκών που θα προκύψουν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική κινητοποίηση σε επίπεδο πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας, ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, την επόμενη ημέρα.

του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa