Άρθρα

Το γράμμα από την Άγκυρα και η αλήθεια για τις κυρώσεις

Αυτό το γράμμα η Τουρκία το έχει στείλει πολλές φορές. Αλλά η Ευρώπη το επιστρέφει χωρίς να το ανοίξει δίκην… εξορκισμού του κακού. Αυτήν τη φορά, το γράμμα είχε και γραμματόσημο – με τη φωτογραφία της Αγίας Σοφίας…

Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει οριστικά το ευρωπαϊκό όνειρο και έχει περάσει στο νεο-οθωμανικό όραμα. Διακηρύσσει με κάθε τρόπο ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα παλαιά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Εγγύς Ανατολή, Μεσόγειος, Βαλκάνια!

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ερντογάν αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης επί ελληνικού εδάφους. Έλαβε την απάντηση από τον Πρ. Παυλόπουλο, αλλά αυτός το μήνυμα στην τότε κυβέρνηση το έστειλε.

Εδώ βρισκόμαστε τώρα: Στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Κύπρο, στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, στα Βαλκάνια όπου η Άγκυρα έστειλε φαρμακευτικό υλικό σε Σκόπια, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο.

Ο άξονας που δήθεν κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει ενεργός και απειλητικός.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «ολιγώρησε επί οκτώ μήνες» όσον αφορά τις κυρώσεις, τις οποίες δήθεν ο κ. Τσίπρας πέτυχε τον Ιούνιο του 2019 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κατ’ αρχάς, εκείνες οι κυρώσεις αφορούσαν τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, η οποία και τις πέτυχε με την υποστήριξη, όπως συμβαίνει πάντα, της Ελλάδας.

Αλλά δεν ήταν κυρώσεις. Ήταν πρόσκληση προς την Επιτροπή να υποβάλει επιλογές, συμπεριλαμβανομένων και στοχοθετημένων μέτρων.

Στις 15 Ιουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να αναστείλουν διάφορες διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν για μείωση προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία, καλώντας την Επιτροπή να… συνεχίσει τις εργασίες για «επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα».

Το πλαίσιο για τα περιοριστικά μέτρα με αναφορά σε πρόσωπα ή οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις αποφασίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019. Και στις 27 Φεβρουαρίου 2020, οι κυρώσεις προσωποποιήθηκαν σε δύο ανώτατα στελέχη της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ.

Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως υπήρξε ολιγωρία.

Αλλά αυτό –τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ– δεν είναι είδηση…

 

της Σοφίας Βούλτεψη

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, πρώην υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρακήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa