Άρθρα

Το δικαίωμα στην ασφάλεια

Η νέα κυβέρνηση, όπως αναδείχθηκε και κατά τη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, έχει εντάξει μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που η επιχειρηματική κοινότητα αναδεικνύει σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας «κανονικότητας» στην Ελλάδα μετά την κρίση, με καλύτερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία.

Κάθε οργανωμένο κράτος έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την τήρηση των νόμων, να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, αλλά και βασικά δικαιώματα: το δικαίωμα στην εργασία και στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το δικαίωμα στη μετακίνηση.

Είναι γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπήρξαν αρκετές αφορμές για να αναρωτηθούμε αν όλα αυτά τα αυτονόητα ισχύουν στη χώρα μας. Ειδικά στην Αττική, έφθασαν πλέον να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές δημόσιας περιουσίας. Είδαμε την ασύδοτη δράση κυκλωμάτων του παρεμπορίου να συνεχίζεται ανενόχλητη, την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις έδιναν αγώνα για να διατηρήσουν τους τζίρους τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είδαμε τους χώρους των πανεπιστημίων να καταλαμβάνονται αυθαίρετα από διάφορες ομάδες. Είδαμε το κράτος να αποδεικνύεται τραγικά απροετοίμαστο και ανεπαρκές στην προστασία του πολίτη, απέναντι σε φυσικές καταστροφές και έκτακτες καταστάσεις κινδύνου.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να κάνει τη δουλειά της και να προστατέψει την ασφάλεια και τα δικαιώματα του πολίτη, απέναντι στην εγκληματικότητα κάθε μορφής, απέναντι στα διάφορα «άβατα», απέναντι στην αυθαιρεσία και την παραβατικότητα στο όνομα της «διαμαρτυρίας».

Θα πρέπει, επίσης, να αλλάξουν εκ βάθρων οι δομές και η λειτουργία της κρατικής μηχανής σε θέματα πρόληψης, αποτροπής και οργανωμένης διαχείρισης κινδύνου. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας στηριγμένο στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της αξιολόγησης, της διαφάνειας, του επαγγελματισμού και της λογοδοσίας. Ένα πλαίσιο με σύγχρονα εργαλεία, μέσα και διαδικασίες, για την εφαρμογή του οποίου θα είναι ξεκάθαρο ποιος έχει κάθε φορά την πολιτική και διοικητική ευθύνη.

Θα πρέπει να προστατευθούν, τέλος, η νόμιμη εμπορική δραστηριότητα, αλλά και η ασφάλεια των καταναλωτών, από την εξάπλωση του παρεμπορίου. Για το θέμα αυτό, το ΕΒΕΑ έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς: σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου, εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και αυστηρή εποπτεία ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς. Η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ενάντια στην παρανομία και στη διαφθορά, πρέπει να είναι ισχυρή και διαρκής, ώστε να λειτουργεί όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και αποτρεπτικά.

Πέρα, όμως, από τη βελτίωση των επιδόσεων του κράτους, η απάντηση στην ασυδοσία, στην ανομία και στη διαφθορά μπορεί και οφείλει να δοθεί ταυτόχρονα από την ίδια την κοινωνία, από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η κουλτούρα της ανοχής και των βολικών διαχωρισμών σε δικαιολογημένες και μη πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, ή σε μικρές και μεγάλες περιπτώσεις διαφθοράς, πρέπει να τελειώσει.

Αν θέλουμε η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά, χρειάζεται να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει δημοκρατική ελευθερία και δημοκρατικά δικαιώματα, τι σημαίνει νομιμότητα και δημόσιο συμφέρον και να απαιτήσουμε από την Πολιτεία την καθολική και απόλυτη προστασία τους.

του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa