Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Το Κίνημα Αλλαγής σε δύσκολη καμπή

Όταν ο πολιτικός σου αντίπαλος βρίσκεται σε πολιτική και κοινωνική απομόνωση, δεν του πετάς σωσίβιο.

Πολύ περισσότερο, όταν έχεις μιλήσει για τη στρατηγική του ήττα ως βασικό σου στόχο και όταν η συντριπτική πλειοψηφία της εκλογικής σου βάσης που άντεξε κάθε είδους επιθέσεις επί χρόνια, δεν αντέχει να βλέπει να δημιουργείται η αίσθηση «φλερτ» με όσους τους χαρακτήριζαν δοσίλογους.

Πολύ περισσότερο , όταν έχουν στοχοποιηθεί βασικά σου στελέχη που χρησιμοποιούνται ως «σάκος του μποξ» από κάθε περιθωριακό.

Είναι, επομένως, δύσκολο να κατανοηθεί η ευκολία με την οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει σπεύσει να δηλώσει ότι θα ψηφίσει τυχόν λύση που θα φέρει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό και έχει προαναγγείλει ότι υπό προϋποθέσεις θα υπάρχει και μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Κι αυτό, αν και λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα και μάλιστα η όποια λύση δεν θα είναι κοινά αποδεκτή ούτε από τους κυβερνητικούς εταίρους!

Γιατί τόση ευκολία λοιπόν; Δεν διδάχτηκε τίποτα από τον Αύγουστο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα στα βράχια, η αντιπολίτευση έσωσε τη χώρα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τους πήγε σε εκλογές, νίκησε, έφτιαξε κυβέρνηση με τον ταιριαστό του Πάνο Καμμένο;

Είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί η εκδήλωση πρωτοβουλίας από την κα Φώφη Γεννηματά για μια περιορισμένη έστω Συνταγματική Αναθεώρηση, κίνηση που έδωσε τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να ανασάνει όταν από τη μια αποτυχία οδεύει στην άλλη και να επιδιώξει μάλιστα να διεμβολίσει τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Είναι δύσκολο να κατανοηθούν η ουσία της πρωτοβουλίας, το timing, η παράβλεψη των επιδιώξεων ενός συνομιλητή γνωστού πια για το ποδοπάτημα του Συντάγματος, η απουσία ανάλυσης του βαθμού ύπαρξης των κατάλληλων πολιτικών προϋποθέσεων.

Αν η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θεωρούσε ότι θα πρωταγωνιστούσε σε μια κίνηση απέναντι στην οποία θα υποκλίνονταν οι δύο βασικοί παίχτες ( ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), μάλλον χαρακτηρίζεται από πολιτικό μικρομεγαλισμό. Αν έχει τον φόβο του Κυριάκου Μητσοτάκη και επομένως πρέπει να δείξει δυνατότητα ελιγμών, τότε θα πρέπει να προσέξει. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο φόβος λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και σε οδηγεί εκεί ακριβώς που φοβάσαι.

Αν το Κίνημα Αλλαγής θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, μπορεί να το επιτύχει μόνο ως δύναμη απαλλαγής από τον λαϊκισμό, την ψευτιά, τις αυταπάτες και την εξαπάτηση του λαού και ως δύναμη που θα συμβάλει στο πλαίσιο μιας εθνικής πανστρατιάς για επιστροφή στην κανονικότητα. Ως δύναμη προόδου, που σημαίνει δύναμη που θα συμβάλει στο τρίπτυχο ανάπτυξη-απασχόληση-ασφάλεια στη χώρα και τη ζωή των πολιτών.

Αυτό ζητάει η κοινωνία. Σε αυτό θα πρέπει και να ανταποκριθεί. Διαφορετικά, τα πράγματα θα είναι δύσκολα…

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa