Οικονομία

Το καλύτερο δίμηνο της 10ετίας στο Xρηματιστήριο Αθηνών!

Στο 1999 θα πρέπει να ανατρέξει κανείς για να βρει ένα καλύτερο ξεκίνημα χρηματιστηριακής χρονιάς από το φετινό! Ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει 15% κατά το πρώτο δίμηνο του έτους και αυτή είναι η καλύτερη επίδοση της αγοράς γι’ αυτή την περίοδο την τελευταία 20ετία, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η απόδοση της ελληνικής αγοράς το πρώτο δίμηνο «στέλνει τους short και τις αρκούδες να κρυφτούν», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο, σημειώνοντας ότι το ράλι συνάδει με τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η οικονομία θα εμφανίσει φέτος τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή σχεδίων που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να ξεφορτωθούν προβληματικά δάνεια, που για χρόνια εμπόδιζαν την οικονομική ανάκαμψη.

Ύστερα από την κακή χρηματιστηριακή χρονιά του 2018, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια επιστρέφουν στην Αθήνα και αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη ανόδου των μετοχών:

  • Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου, τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων ύψους 16,91 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί εισροές κεφαλαίων 19,82 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Έτσι, πίσω από την καλή επίδοση της αγοράς κατά το α’ δίμηνο βρίσκονται συνολικές εισροές 36,73 εκατ. ευρώ.
  • Ο κύριος όγκος των ξένων κεφαλαίων που εισρέουν στην Λεωφόρο Αθηνών προέρχεται από το Λονδίνο.

  • Τον Φεβρουάριο, οι καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων από το Λονδίνο έφθασαν τα 44 εκατ. ευρώ, την ώρα που καταγράφονται καθαρές εκροές γερμανικών κεφαλαίων, ύψους 36 εκατ. ευρώ.
  • Κεφάλαια στην αγορά φέρνει και το ελληνικό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF), που είναι εισηγμένο στην Νέα Υόρκη. Όπως σημειώνει το Bloomberg, το ελληνικό ETF κατέγραψε εισροές νέων κεφαλαίων σχεδόν 10 εκατ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, που είναι και η καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του 2018.

Η αυξημένη συμμετοχή των επενδυτών φαίνεται ότι ανοίγει ένα θετικό κύκλο για την αγορά, καθώς, όπως σημειώνει, μιλώντας στο Bloomberg, αναλυτής της HSBC «η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης περιορίζει τη μεταβλητότητα των τιμών και αυτό, με τη σειρά του, προσελκύει περισσότερους επενδυτές».

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa