Άρθρα

Το κράτος μάς εκθέτει όλους

Στη Σαμοθράκη μείναμε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Στην Κρήτη συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα ηλεκτροδότησης και συνεχών διακοπών ρεύματος. Στο κρατικό αεροδρόμιο Αστυπάλαιας, ο ιμάντας μεταφοράς αποσκευών είναι σε αποσύνθεση και μετατρέπει τις έγχρωμες αποσκευές των επιβατών σε μαύρες και βρόμικες. Παντού, σε όλη την Ελλάδα, το κράτος εκθέτει τη χώρα και την εμποδίζει να κερδίσει το στοίχημα της παροχής υψηλών υπηρεσιών τόσο στους επισκέπτες της όσο και στους πολίτες.

Ένα σοβαρό κράτος θα είχε καταγράψει τις ελλείψεις σε υποδομές, θα είχε καταρτίσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων, και φυσικά θα είχε επιλέξει τα καλύτερα σχήματα χρηματοδότησης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ΣΔΙΤ, αυτοχρηματοδότηση κ.ά.) και θα είχε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε και το πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Αν και είμαι άνθρωπος της αγοράς και των επιχειρήσεων, δεν πιστεύω ότι όλα πρέπει και μπορούν να γίνουν από τους ιδιώτες – μπορεί και το ίδιο το κράτος. Τι εμπόδισε, όμως, τον Κρατικό Αερολιμένα Αστυπάλαιας να λύσει το πρόβλημα του ιμάντα μεταφοράς αποσκευών; Και τι υποχρέωσε τους ιδιώτες σε μια σειρά από αεροδρόμια τα οποία ανέλαβαν να κάνουν μια σειρά από έργα αναβάθμισης; Τι εμπόδισε το κράτος να αξιοποιήσει τη γενναία κοινοτική χρηματοδότηση για την υπόγεια ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη; Τι εμπόδισε το κράτος να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών στο λιμάνι της Σαμοθράκης και στα άλλα λιμάνια της χώρας; Η αδιαφορία, η ανικανότητα, η γραφειοκρατία, η έλλειψη πόρων; Τι;

Η Ελλάδα πρέπει και οφείλει να αποκτήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Με σχεδιασμό, με στόχους και χρονοδιαγράμματα. Και να θέλουμε να δώσουμε όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας σε ιδιώτες, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν ενδιαφέρονται για όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας οι ιδιώτες. Το κράτος πρέπει και οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να πείσει ότι μπορεί να την κάνει ακόμα καλύτερα από τους ιδιώτες.

Προς το παρόν, πάντως, το κράτος μας δεν λειτουργεί. Μας εκθέτει όλους και, πάνω από όλους, τους «οπαδούς» του.

του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa