Πολιτική

Το μήνυμα που θα στείλει ο Μητσοτάκης σε παρόντες και… απόντες στην Ευρω-αραβική Σύνοδο

Ξεχωριστή σημασία έχει η 4η Ευρω-αραβική Σύνοδος, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής, ωστόσο θα έχει διαδοχικές διμερείς συναντήσεις στο Μαξίμου με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας, της Αλβανίας και της Σερβίας, ενώ θα συναντήσει επίσης τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Το γαλλικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μοιραία στρέφει τα βλέμματα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα. Σε αυτήν, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους προς τον Αλβανό ομόλογό του ότι η Αθήνα ασφαλώς και θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, αλλά ως απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό προβάλλει ο σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και μάλιστα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.

Το ίδιο μήνυμα έχει έτσι αποδέκτες και στα Σκόπια, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα παρευρεθεί τελικώς στην Αθήνα. Αν και αρχικά ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της Ευρω-αραβικής Συνόδου και μάλιστα στο ίδιο πάνελ με τον κ. Μητσοτάκη για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες, οι πολιτικές εξελίξεις που έφερε το γαλλικό «non» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η απόφαση για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2020 ανέβαλαν το ταξίδι του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa