Πολιτική

Το μήνυμα που στέλνει στις γυναίκες ψηφοφόρους η Όλγα Κεφαλογιάννη

Οι κάλπες της 7ης Ιουλίου θα σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους της 10ετούς κρίσης, σημειώνει η Όλγα Κεφαλογιάννη στο newpost.gr, τονίζοντας πως το μήνυμα των πολιτών θα πρέπει να ερμηνευτεί από τη ΝΔ, ως εντολή ανασυγκρότησης της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας τη νέα αναπτυξιακή πολιτική του κόμματός της και τα σενάρια για ενοποίηση των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού, επισημαίνει πως πρέπει να υπάρξει ώσμωση του τουριστικού προϊόντος με την πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, ζητά ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και ως υποψήφια στην Α΄Αθήνας, αναπτύσσει την ατζέντα της για το κέντρο της πρωτεύουσας, με επίκεντρο τα ζητήματα ασφάλειας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. μοιάζει να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία. Θα είναι η πρώτη φορά από το 2009 που, εφόσον οι τάσεις επιβεβαιωθούν, ένα και μόνον κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Τι συνεπάγεται αυτό για την ευθύνη που αναλαμβάνεται αλλά και για την ευχέρεια χειρισμών σε κρίσιμα θέματα;

Ορθώς επισημαίνετε ότι οι επικείμενες κάλπες μπορούν να σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους της πολιτικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων 10 ετών. Και αυτό σηματοδοτείται όχι μόνον με την ήττα του λαϊκισμού, όπως τον εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, για μία οικονομία εξωστρεφή, για ένα κράτος με μικρότερους φόρους, δεκτικό στις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία, για μία Πολιτεία που θα σέβεται τους θεσμούς και θα βρίσκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Όμως, μην γίνει λάθος. Το μήνυμα που έστειλαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, στις ευρωεκλογές, και η εντολή τους στις 7 Ιουλίου δεν μπορεί να ερμηνευθεί από τη Νέα Δημοκρατία παρά μόνον ως εντολή για μία μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ελλάδας. Μακριά από εμάς η πόλωση, ο ρεβανσισμός. Επιθυμούμε να ενώσουμε τους Έλληνες, όπως άλλωστε συνεχώς υπογραμμίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως του εύρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα αναζητηθούν συναινέσεις για τα μείζονα, χωρίς αυτό βέβαια να συνεπάγεται και συνεχείς καθυστερήσεις ειδικά σε τομείς όπου η ανάγκη παρέμβασης είναι άμεση.

Οδηγούμαστε στις κάλπες, εν μέσω πρωτόγνωρης έντασης με την Τουρκία. Πώς αξιολογείτε τη στάση της Ε.Ε., τι πρωτοβουλίες καλείται να λάβει η αυριανή κυβέρνηση της Ελλάδας;

Η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς για πρώτη φορά, σε ένα διμερές θέμα, η Ε.Ε. λαμβάνει σαφή θέση κάνοντας λόγο για παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.

Ωστόσο, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Ως Ελλάδα αλλά και ως αυριανή κυβέρνηση, σε πλήρη συνεννόηση με τη Λευκωσία, θα πρέπει να επιμείνουμε στην αύξηση της διπλωματικής πίεσης προς την Άγκυρα και την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών μας, προκειμένου να τερματιστεί η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πολιτική των προκλήσεων από πλευράς Ερντογάν.

Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξη ότι ο γείτονάς μας θα αποδεχθεί, ξαφνικά, όσα θεωρούμε αυτονόητα στην Ευρώπη. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η αυριανή κυβέρνηση παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας – οικονομικής και διπλωματικής – της Ελλάδας, θα προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη της κυβέρνησης, όπως η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνεντεύξεις του, έχει περιγράψει ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ενδεχομένως θα περιλαμβάνει και συνενώσεις υπουργείων. Μεταξύ αυτών ακούγεται η ενοποίηση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, υπέρ της οποίας και εσείς έχετε τοποθετηθεί στο παρελθόν. Δεδομένου ότι πολλές φορές η ενοποίηση είναι μόνον στον τίτλο, τι προσδοκίες υπάρχουν από μία σύζευξη των δύο τομέων;

Η Ελλάδα,  χρειάζεται σήμερα μία νέα εθνική αναπτυξιακή πολιτική για τον Τουρισμό, σε συνδυασμό με τη σωστή ώσμωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των τοπικών κοινωνιών και του συνόλου της εγχώριας οικονομίας, με όχημα τον Πολιτισμό, είναι μία σύγχρονη, δυναμική πρόκληση στη χάραξη δημόσιας πολιτικής. Πρόκληση που προϋποθέτει το σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τη συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένας μοναδικός, αναντικατάστατος, μη ανανεώσιμος πόρος που βρίσκεται, σήμερα, στο επίκεντρο των νέων οικονομικών μοντέλων ανάπτυξης. Αποτελεί δημόσιο αγαθό που δημιουργεί υψηλές προστιθέμενες αξίες. Συνδέεται άμεσα, με την κοινωνική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την ποιότητα της εκπαίδευσης και την κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πορεύθηκε επί 4,5 χρόνια, χωρίς σχέδιο για εξειδίκευση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και αναβάθμιση της ποιότητάς του, χωρίς στρατηγική διασύνδεσης του τουρισμού με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Δείτε για παράδειγμα την πόλη μας, την Αθήνα, μία πόλη όπου οι στρώσεις της ιστορίας της, ο πλούτος των αρχαίων και νεότερων μνημείων μπορούν να συνθέσουν ένα μοναδικό πολιτιστικό αφήγημα. Ένα αφήγημα που το παρελθόν θα γεννά την προοπτική μίας ποιοτικότερης σύγχρονης ζωής, σε όλα τα επίπεδα. Ένα απτό παράδειγμα που αποτελεί λαμπρό πεδίο εφαρμογής μίας ευρείας, προοδευτικής πολιτικής για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ο Αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα αξεπέραστο τοπόσημο πολιτισμού, σε απόσταση 2,5 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και, μάλιστα, σε μία περιοχή της Αθήνας που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση. Είναι ευνόητο ότι, οι ευεργετικές συνέπειες πολιτιστικής αξιοποίησής της, θα είναι πολλαπλές.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήσατε μία μεγάλη εκδήλωση, με τη συμμετοχή και της κ. Μαριέττας Γιαννάκου, για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και όχι μόνον. Πού αποδίδετε τη μικρή εμπλοκή των γυναικών στα κοινά και πώς εξηγείτε το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, και οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες;

Η γυναίκα, που ήδη, πριν από την κρίση αντιμετώπιζε περισσότερο από τον άντρα την ανεργία, την ανασφάλεια, τη μερική απασχόληση, τις χαμηλές αμοιβές, τη βραδύτερη επαγγελματική εξέλιξη, σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα, πολύ πιο οξυμένα. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι οι όλο και δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης και οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας στην καθημερινότητα, καθηλώνουν την πολύτιμη συμμετοχή της στην πολιτική ζωή, σε χαμηλά επίπεδα.

Το φαινόμενο της μη ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στους δημοκρατικούς θεσμούς είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά, που το 51% του πληθυσμού είναι γυναίκες, μόνο μία στους έξι βουλευτές είναι γυναίκα. Ξέρετε πόσος είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ; Μία γυναίκα στους τέσσερις βουλευτές.

Θα πρέπει, συνεπώς, να αποτελέσει κοινή συνείδηση ότι η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, σημαίνει ανάληψη μεγαλύτερου πολιτικού ρόλου. Αρχικά με την ψήφο μας και τη συμμετοχή μας. Την 7η Ιουλίου, οι γυναίκες ας ψηφίσουν γυναίκες!

Πολιτεύεστε στην Α’ Αθήνας. Ουσιαστικά στο Δήμο που έχει, ενδεχομένως, τις πιο εμφανείς πληγές της κρίσης, τόσο με όρους οικονομίας όσο και με όρους δημόσιας ασφάλειας. Το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι κυρίαρχο στην ατζέντα της Ν.Δ. Τι πρέπει να περιμένουμε την επομένη των εκλογών, εφόσον αναλάβετε την διακυβέρνηση;

Η ασφάλεια δεν είναι μία συντηρητική ατζέντα, όπως αρέσκεται να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και εσχάτως μοιάζει να κατανοεί την οργή των πολιτών για την ανοχή που έχει, επί 4,5 χρόνια, επιδείξει έναντι της ανομίας. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ατομικής ελευθερίας, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης. Είναι η αυτονόητη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο, πιο φωτεινό μέλλον για την πατρίδα μας. Η Ν.Δ. έχει σαφές πρόγραμμα για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα όπως η επανασύσταση της ομάδας «Δέλτα» και η ενίσχυση του προσωπικού και του εξοπλισμού της ΕΛΑΣ, η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και η δημιουργία φυλακών τύπου Γ. Ωστόσο, κρίσιμη είναι και η αλλαγή κουλτούρας σε επίπεδο κοινωνίας. Οι πολίτες μας δείχνουν ότι δεν μπορούν να είναι ανεκτοί οι βανδαλισμοί δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, των μέσων μεταφοράς. Οι πολίτες μας δείχνουν ότι δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά τα άβατα στα πανεπιστήμια. Και σε αυτή την εντολή των πολιτών εμείς θα ανταποκριθούμε.

Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητο ότι η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας δεν αρκεί, ούτε βέβαια μιλάμε για αστυνομοκρατούμενες πόλεις. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, την υλοποίηση δράσεων όπως η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολoγικού Μουσείου και η ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος, και την ουσιαστική συνδρομή προς τους ασθενείς – τοξικοεξαρτημένους, είναι εφικτό η Αθήνα να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της, ειδικά στις περιοχές της Πατησίων και των Εξαρχείων. Να ανοίξουν πάλι τα εμπορικά καταστήματα. Να γίνει μια πόλη ανθρώπινη, ασφαλής, με πράσινες ζώνες και χώρους τέχνης.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa