Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Το μήνυμα των εκλογών για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή συγκομιδή περιφερειών και δήμων, δεν παραπέμπει απλώς σε μία «παράσταση νίκης» στις βουλευτικές εκλογές, αλλά σε μια συνολικότερη ηγεμονική θέση μέσα στο πολιτικό σύστημα μιας συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης, της φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης. Παραπέμπει όμως και σε μια αποστροφή του εκλογικού σώματος προς τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, αλλά και στην αδυναμία αριστερόστροφων δυνάμεων να απορροφήσουν τη βαθιά δυσαρέσκεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά όσον αφορά τον απόηχο και τα πολιτικά συμπεράσματα που εξάγονται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν τα μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι ιδιαίτερα προς τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνητικό και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές. Από τη μια, μια σαφή αποδοκιμασία της συνολικής διαδρομής του κυβερνώντος κόμματος, που δεν αφορά την προεκλογική μάχη, αλλά μια συνολική διάρρηξη σχέσεων που καταγράφηκε από το 2016 και μετά και αποδείχτηκε ότι δύσκολα μπορούσε να αντιστραφεί στην προεκλογική περίοδο. Και φαίνεται ότι το βάθος αυτής της διάρρηξης δεσμών εκπροσώπησης ήταν αρκετά μεγάλο, ώστε να μην μπορούν να μεταπειστούν αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ακόμη και μετά τις παροχές που έγιναν μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Ένα από τα πράγματα που χαρακτήρισαν τις πρώτες αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, και ιδιαίτερα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών, ήταν μια πραγματική αδυναμία να τα κατανοήσουν. Αποδείχτηκε, δηλαδή, ότι όντως πίστευαν ότι μπορούσαν να ηττηθούν με μια διαφορά που θα έδινε χαρακτηριστικά ντέρμπι στις εκλογές.

Αυτό εξηγεί και τις αντιδράσεις που είχαν και οι οποίες εν μέρει φάνταζαν να υπονοούν ότι φταίνε οι ψηφοφόροι που δεν κατανοούν το θετικό έργο της κυβέρνησης.

Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία σίγουρα είναι η θριαμβεύτρια και μπορεί να πατά πάνω στην αποτύπωση μιας πιο φιλελεύθερης ίσως και πιο συντηρητικής στροφής του εκλογικού σώματος. Όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα παραμένει δύσπιστο απέναντι στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και η εντυπωσιακή παρουσία της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίχτηκε μεν σε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να υπάρξουν σαφείς κομματικές στηρίξεις, όμως την ίδια στιγμή δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ότι η γενική τάση των υποψήφιων τοπικών αρχόντων (όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη) ήταν να υπογραμμίζουν τη σχετική ανεξαρτησία τους από τα κόμματα και τον υπερκομματικό τους χαρακτήρα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δεδομένο ότι η κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων της ΝΔ, απλώς θα αποδεχτεί ή θα χειροκροτήσει οποιοδήποτε μέτρο φέρει μια πιθανή κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Το θετικό είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν έδειξε να πιστεύει ότι αυτά αντιπροσωπεύουν ένα είδος λευκής επιταγής για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Έδειξε, και σωστά, να πιστεύει ότι σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, αποτυπώνουν τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και την απογοήτευση από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό εξηγεί τη μεγάλη διαφορά και την παράσταση νίκης της ΝΔ, χωρίς ταυτόχρονα να αποτυπώνεται εκείνη η θετική απόσπαση συναίνεσης προς την πολιτική της ΝΔ που θα σήμαινε σαφή «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ίδιο το πρόγραμμα και στην πολιτική της.

Όμως, το μέλλον της χώρας θα κριθεί από το εάν υπάρχουν πραγματικά σχέδια που να σηματοδοτούν ότι η χώρα, μετά τη δεκαετή περιπέτεια των μνημονίων, όντως αλλάζει σελίδα. Το μήνυμα αυτό που αναδύθηκε από τις εκλογές δείχνει να το έχει ενστερνιστεί ήδη η ΝΔ, η οποία και προωθεί το μεταρρυθμιστικό-αναπτυξιακό της σχέδιο. Σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα που, ζαλισμένο από το αποτέλεσμα των εκλογών, δείχνει να παραπατά πάνω στα «αποκαΐδια» των επιδομάτων, των «δώρων» και των μικρο-φορολογικών ελαφρύνσεων.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa