Κοινωνία

Το «μαύρο» ρεκόρ νεκρών και διασωληνωμένων «κλειδώνει» την παράταση του lockdown!

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός των ημερησίων θανάτων στην χώρα μας έφτασε σε τριψήφιο νούμερο, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αναμενόμενη μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη στα νοσοκομεία της χώρας που δέχονται τεράστιες πιέσεις καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων τον Νοέμβριο είναι σταθερά αυξημένος.

Η Θεσσαλονίκη, όπου χθες εντοπίστηκαν 606 νέα κρούσματα, είναι η περιφερειακή ενότητα που δοκιμάζεται περισσότερο από την επέλαση του ιού. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στην πόλη, στις οποίες, αφού αδειάσουν οι κλίνες θα μεταφερθούν πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ασθενείς με κορωνοϊό από δημόσιες νοσηλευτικές δομές που δοκιμάζονται.

Ανησυχητική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. Στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, περισσότερες από τις μισές κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Το lockdown είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου στη χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει συζήτηση για την άρση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο, είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία» σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση, αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

Δείτε όσα είπε στον ΣΚΑΪ

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa