Άρθρα Σε πρώτο πλάνο

Το μεγάλο στοίχημα του 2019 που πρέπει να κερδίσουμε

Οι ημέρες των γιορτών, λίγες ώρες πριν γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά, αποτελούν μία ιδανική ευκαιρία για να σκεφτούμε τι αφήνουμε πίσω μας, αλλά και για να προετοιμαστούμε γι’ αυτά που έρχονται.

Λίγο πριν υποδεχτούμε το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, τόσο για το πολιτικό προσωπικό της χώρας όσο και για την οικονομία, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Πολίτες ταλαιπωρημένοι από την κρίση και τα μνημόνια των τελευταίων ετών, που εσχάτως διχάζονται και για τα εθνικά θέματα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό η νέα χρονιά να μας βρει ενωμένους, σε ένα ασταθές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, με γείτονες που μόνο το καλό μας δεν θέλουν.

Η πατρίδα μας μπαίνει σε εκλογική χρονιά και ήδη η πόλωση έχει χτυπήσει «κόκκινο», με πολλές εμπρηστικές έως και τοξικές παρεμβάσεις. Ούτε καν το κλίμα κατάνυξης των εορτών δεν είναι ικανό σε πολλές περιπτώσεις για να πέσουν οι τόνοι και να αναλογισθούν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα μας και στην κοινωνία. Το 2019 έρχεται με ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί: Αυτό της επιστροφής στην κανονικότητα. Ναι, το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώθηκε τυπικά, αλλά οι επιπτώσεις του –όπως και των δύο προηγουμένων– παραμένουν. Προς Θεού, δεν λέει κανείς ότι πρέπει να γκρεμιστούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.

Όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα εάν δεν πάρει μπροστά η οικονομία –ο ιδιωτικός τομέας που αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης– κι αν δεν ξεκινήσει η μόνιμη αποκατάσταση των αδικιών. Τα έκτακτα επιδόματα, τα μερίσματα κι όλες αυτές οι παροδικές παροχές είναι καλά για να γεμίζει λίγο η τσέπη, μέρες που είναι, όμως δεν είναι δείγμα κανονικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε πολλά να κάνουμε το 2019, τόσο στην οικονομία όσο και στο εσωτερικό μέτωπο. Η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση πρέπει να συνεχιστεί, η αξιολόγηση πρέπει να γίνει θεσμός, η αποκατάσταση της τάξης και του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα για μία πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου, τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να πάψουν να αποτελούν κέντρα μπαχαλάκηδων, τοξικομανών ή παρεμπόρων, ενώ η Δικαιοσύνη θα πρέπει να επιταχύνει ρυθμούς.

Η νέα χρονιά που, σε λίγες ώρες ξεκινά, φέρνει τεράστιες προκλήσεις. Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε το στοίχημα και να δείξουμε ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να επιτύχουν τα καλύτερα.

Καλή χρονιά, με υγεία και προκοπή για τις οικογένειές σας!

του Νίκου Καραμανλή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ