Παρασκηνιακά

Το… προξενιό που «καίει» τον Τσίπρα

Στη θετική απάντηση του Μάρτιν Σουλτς και τη συμμετοχή του SPD στη νέα γερμανική κυβέρνηση, με ταυτόχρονη αποφυγή των εκλογών και της πολιτικής αστάθειας στο Βερολίνο, επενδύει η Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, μετά από τις συναντήσεις που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, τηλεφώνησε στον Μάρτιν Σουλτς και τον ενθάρρυνε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Το «ναι» του SPD για ένα «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία ευνοεί, όπως σημειώνει το real.gr, την Αθήνα για πολλούς λόγους:

Πρώτον, θα αποφευχθούν εμπλοκές στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 από την πολιτική αστάθεια και τον χρόνο διεξαγωγής νέων εκλογών στο Βερολίνο. Αν η Γερμανία οδηγηθεί ξανά στις εκλογές, αυτές πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου, άρα νέα κυβέρνηση θα προκύψει στο Βερολίνο στην καλύτερη περίπτωση αρχές του καλοκαιριού! Και χωρίς κυβέρνηση στη Γερμανία υπάρχει σοβαρό ερώτημα αν (και υπό ποιες προϋποθέσεις) μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό χρέος και, κυρίως, υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η συζήτηση για το μεταμνημονιακό καθεστώς στη χώρα μας, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αποτελεί μέρος του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για το προσφυγικό, που οποιαδήποτε εξέλιξη στο Βερολίνο θα πιέσει την Ελλάδα, πόσο μάλλον τυχόν νέα προεκλογική περίοδος.

Δεύτερον μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» έχει κάθε συμφέρον να συμβάλλει στην έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, διαφορετικά θα βρεθεί ενώπιον μεγάλων προβλημάτων, ακόμα και στο εσωτερικό της.

Τρίτον –και ιδιαίτερα σημαντικό- το SPD, προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, φέρεται διατεθειμένο στη συζήτηση με την Άγκελα Μέρκελ να ζητήσει το πανίσχυρο υπουργείο Οικονομικών. Το SPD, υπό την ηγεσία Γκάμπριελ και Σουλτς, είναι θετικό προς τη χώρα μας, ενώ οι δυο ηγέτες του έχουν αναπτύξει και πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνο και μόνο, άλλωστε, ότι μετά την απομάκρυνση του Σόιμπλε από το συγκεκριμένο υπουργείο, με ένα «μεγάλο συνασπισμό» αποφεύγεται το ενδεχόμενο να το αναλάβει ο «πολύς» Κρίστιεν Λίντνερ, αποτελεί ένα μεγάλο «συν» για την Αθήνα.

Τέταρτον, θα αποφευχθούν οι καθυστερήσεις για την κοινωνική Ευρώπη, αλλά και η υπονόμευση του Μακρόν, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος έχει επενδύσει πολλά για την πολιτική του ύπαρξη στις αλλαγές στην ΕΕ και την ευρωζώνη.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa