Κοινωνία

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο νέο καταυλισμό της Λέσβου – Δηλώσεις Νότη Μηταράκη

Κατά τον υγειονομικό έλεγχο των εισερχομένων στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ εντοπίσθηκε πριν από λίγο το πρώτο θετικό κρούσμα, μετέδωσε το ΑΠΕ. Το σύνολο των εισερχόμενων στο νέο καταυλισμό ελέγχονται υγειονομικά με τα τέστ γρήγορης ανίχνευσης της νόσου, η οποία δίνει αποτελέσματα σε 15 περίπου λεπτά. Και τα οποία μεταφέρθηκαν χθες στη Λέσβο από τον ΕΟΔΥ. Όσοι βρίσκονται θετικοί στη νόσο, όπως και όσοι ιχνηλατηθούν ως επαφές οδηγούνται σε χώρο υγειονομικής απομόνωσης που έχει δημιουργηθεί στο νέο καταυλισμό.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του προς τους ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στη Λέσβο έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, αντιμετώπισε σημαντικές μεταναστευτικές ροές το 2019 και στις αρχές του 2020. Ως αποτέλεσμα, οι δομές στα νησιά αντιμετώπισαν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Από τις αρχές του 2020 μεταφέραμε 25.000 μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα. Μόνο από την Λέσβο, μεταφέρθηκαν 14.000 μετανάστες, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και εκδίδουμε τώρα πολλές αποφάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες ημέρες αιτούντες άσυλο που κατοικούσαν στη Μόρια προκάλεσαν μια σειρά από πυρκαγιές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, να καταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια αχρησιμοποίητο.

Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων. Προσωπικό, ανθρωπιστικές οργανώσεις, αιτούντες άσυλο και κάτοικοι της περιοχής. Αυτό το περιστατικό έρχεται σε μια εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τόσο το νησί όσο και την κοινότητα των μεταναστών.

Η δεύτερη προτεραιότητα ήταν να διασφαλιστεί ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών δεν θα διακοπεί. Και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον κεντρικό δρόμο, τα τρόφιμα, το νερό και η ιατρική υποστήριξη ήταν εκεί, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Horst Seehofer, ο οποίος μου τηλεφώνησε πολλές φορές για να ζητήσει οποιοδήποτε τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να παρέχει υποστήριξη στην τρέχουσα κατάσταση. Επίσης, αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι Εταίροι έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, επισκέφθηκε το νησί για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών για την κατάσταση που επικρατεί.

Προτεραιότητά μας σήμερα είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές καταφύγιο, αρχικά για τις οικογένειες και τους ευάλωτους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι μέσα στην ημέρα θα αρχίσουμε να δεχόμαστε ανθρώπους. Ήδη οι πρώτες οικογένειες έχουν εγκατασταθεί. Τα τρόφιμα λοιπόν, το νερό, οι ιατρικές προμήθειες και η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα της ημέρας.

Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία ασύλου ως συνήθως, και αναμένουμε από όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας, να συμβάλουν σε ένα ζήτημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa