Πολιτική Σε πρώτο πλάνο

Το πρώτο ταξίδι του νέου υπουργού Άμυνας – Οι χώρες που θα επισκεφτεί

Το πρώτο ταξίδι του νέου υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Ο κ. Αποστολάκης θα επισκεφτεί την Κύπρο. Ωστόσο το επόμενο που πιθανόν θα κάνει θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, αν η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφιστεί την Πέμπτη, ο νέος ΥΕΘΑ θα επισκεφτεί τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα λέγεται πλέον το γειτονικό κράτος.

Η επιλογή δεν είναι μόνο του ΥΕΘΑ, αλλά αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης αφού έχει γίνει κατανοητό ότι ακόμη κι αν η συμφωνία των Πρεσπών περάσει δεν σημαίνει ότι όλα θα αλλάξουν ξαφνικά. Όμως, η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ φέρνει άλλα δεδομένα και η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο επίπεδο συνεργασίας και διείσδυσης στα Σκόπια. Οι τομείς της οικονομίας και της άμυνας θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες αυτής της προσπάθειας.

Αν τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών περάσει, ο ΥΕΘΑ θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα με στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην οργάνωση, εκπαίδευση και στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της. Οι ΕΔ των Σκοπίων, μικρές σε αριθμό και δυνατότητες, έχουν λάβει κατά καιρούς ενισχύσεις, κυρίως από την Τουρκία. Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσει νέες ανάγκες στην οργάνωση και στον εξοπλισμό τους. Και τα δύο ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την εκπαίδευση του προσωπικού τους και το δεύτερο αφορά την ελληνική αμυντική βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι γείτονες θα εξοπλιστούν κυρίως με μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα, σίγουρα δυτικής προέλευσης. Πολλά από αυτά θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό και αναβαθμίσεις. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν όλες τις δυνατότητες να αναλάβουν αυτές τις δουλειές. Όλα αυτά όμως περνούν μέσα από την πολιτική και τις ανάλογες συμφωνίες. Σε αυτό αποσκοπεί και η αναμενόμενη επίσκεψη Αποστολάκη.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa