Άρθρα Σε πρώτο πλάνο

Το σκληρό μήνυμα του Α/ΓΕΕΘΑ στον επικίνδυνο «Σουλτάνο»

Κακά τα ψέματα. Η σκληρή απάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, στην Τουρκία ήταν επιβεβλημένη. «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε», είπε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που οι έκνομες αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ να φτάσουν εκεί τα πράγματα, αν και οι κινήσεις της γειτονικής χώρας δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία.

του Νίκου Καραμανλή

Την ίδια ώρα, τα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο ρητορικής δείχνουν πως ο πυρήνας της πρόσφατης έντασης δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, προς αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων αερίου. Από την άποψη αυτή, δεν είναι άσχετο ότι η κλιμακούμενη αύξηση των τόνων της τουρκικής πλευράς έγινε δύο ημέρες πριν από τη νέα τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία. Αυτό που μπορεί και οφείλει να εκμεταλλευτεί η Αθήνα είναι η επιδείνωση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, παράλληλα με την παρουσία αμερικανικών και γαλλικών αεροναυτικών δυνάμεων πέριξ των γεωτρήσεων που πραγματοποιούν εταιρείες συμφερόντων των δύο συγκεκριμένων κρατών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, Πάνος Καμμένος, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ξεκαθαρίζει πως «ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!». Λόγια σκληρά, που θυμίζουν την περίοδο πριν από περίπου 20 χρόνια και συγκεκριμένα τις ημέρες των Ιμίων. Θα μπορούσε να κάνει διαφορά ο κ. Καμμένος και η κυβέρνηση συνολικότερα; Η απάντηση είναι μονολεκτική: «Όχι». Οι νέες προκλήσεις από το καθεστώς Ερντογάν στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ κινούνται πέραν κάθε ορίου, γεγονός που αναγκάζει την Ελλάδα να αλλάξει στρατηγική, να υψώσει τους τόνους απέναντι στον «Σουλτάνο» και να θωρακίσει την άμυνά της.

Ο «Σουλτάνος» και το καθεστώς του εκβιάζουν και απειλούν, πλέον, καθημερινά. Πολλοί εκτιμούν πως πρόκειται για κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τον κίνδυνο που εγκυμονεί αυτή η τακτική. Γι’ αυτό και οι σκληρές αυτές απαντήσεις ήταν μονόδρομος. Άλλωστε, δεν είναι ανεκτό οι δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας και η κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ να μένουν αναπάντητα.

Δυστυχώς, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τέτοια, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Γι’ αυτό και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο πολύπειρος ναύαρχος Αποστολάκης, φρόντισε να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα αλλά και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανυψώνοντας το ηθικό τους.

Καλά Χριστούγεννα σε εσάς και στις οικογένειές σας!

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa