Πολιτική

Το «στοίχημα επαφής» Μητσοτάκη με τη βάση της ΝΔ

του Γιώργου Ευγενίδη
g_evgenidis@yahoo.gr

Αν προσέξει κανείς το πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διαπιστώσει ότι είναι μεν εξαιρετικά πυκνό, αλλά απουσιάζουν από αυτό οι μεγάλες ομιλίες, μπροστά σε πολυπληθές κοινό.

Αντίθετα, το ηγετικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιλέξει ένα διαφορετικό μοντέλο: Συζητήσεις και διάλογος με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, με ομάδες εργαζομένων και ιδιαίτερα αυτές που πρέπει να ανταποκριθούν και σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες ή και απευθείας με τους πολίτες, όπως έγινε, για παράδειγμα, το βράδυ της Τετάρτης στην Καβάλα, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήπιε ένα χαλαρό ποτό με νέους.

Πρόκειται γι’ αυτό που κεντρικός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ ορίζει ως «αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία». Είναι, συνεπώς, σαφής η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να ζυμωθεί ο ίδιος με την κοινωνία, να καταγράψει παράπονα, προβληματισμούς και απορίες, αλλά και να δώσει όσο το δυνατόν πιο σαφείς και πειστικές απαντήσεις μπορεί, με γνώμονα το πρόγραμμα του κόμματος, που βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση.

Βέβαια, ορισμένες συναντήσεις, όπως, για παράδειγμα, αυτή το πρωί της Τετάρτης στην Ιχθυόσκαλα της Καβάλας με αλιείς, απαιτούν ειδικές γνώσεις. Κι όμως, παριστάμενοι στη συζήτηση έλεγαν στο «Π» ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε διαβασμένος για τα προβλήματα του κλάδου και με διάθεση να ακούσει και να απαντήσει επί της ουσίας.

Φυσικά, το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς ανταποκρίνεται η βάση του κόμματος, αλλά και οι εκπρόσωπο των ομάδων που συναντώνται με τον κ. Μητσοτάκη, στις συζητήσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ; Με βάση επικοινωνίες του «Π» με ανθρώπους που έδωσαν το «παρών» σε τέτοιες συναντήσεις με τον κ. Μητσοτάκη, στις περιοδείες του σε Λακωνία και Καβάλα, κοινή συνισταμένη είναι η ικανοποίηση από την ποιότητα της συζήτησης.

Οι πολίτες και οι εκπρόσωποι των φορέων θέτουν τους προβληματισμούς τους επί τάπητος, οι οποίοι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι αρκετά εξειδικευμένοι, πλην όμως ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να απαντήσει επί της ουσίας και χωρίς περιστροφές σε όσα περισσότερα ζητήματα μπορεί.

Ένα ακόμα στοιχείο που ικανοποιεί τους επιτελείς της ΝΔ είναι η προσέλευση του κόσμου, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Για παράδειγμα, για τις επισκέψεις του προέδρου της ΝΔ εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από πολίτες, το οποίο όμως επεκτείνεται και στο υπόλοιπο φάσμα των κομματικών εκδηλώσεων, οι οποίες επίσης έχουν σημαντική προσέλευση.

Φυσικά, η προοπτική της εξουσίας είναι ένα κρίσιμο συγκολλητικό στοιχείο για τη βάση της ΝΔ, αλλά στην οδό Πειραιώς καταγράφουν κατά βάση το γεγονός ότι «οι πολίτες που έρχονται σε επαφή με τον πρόεδρο της ΝΔ φεύγουν μετά με την αίσθηση ότι υπάρχει εναλλακτική στη χώρα», όπως το θέτει «γαλάζια» πηγή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 29/7/2017.
Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa