Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Το συνέδριο τέλειωσε. Και τώρα, τι;

Το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί πια παρελθόν. Το δεύτερο, μετά την εκλογή προέδρου, βήμα για την ίδρυση ενός νέου, ενιαίου κόμματος της Κεντροαριστεράς έγινε. Μεταξύ αυτών των δύο γεγονότων υπήρξε μια πτώση του αρχικού ενθουσιασμού και των δημοσκοπικών επιδόσεων και αυτά δεν συνέβησαν τυχαία. Όσα λάθη μπορούσαν να γίνουν στην πορεία για το συνέδριο έγιναν και οφείλονται σε καχυποψίες και κυρίως σε διαφορετικές στρατηγικές.

Ας κρατήσουμε ότι ένα θετικό γεγονός για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος είναι ότι διαφορετικές δυνάμεις βρίσκονται πια μαζί, συμπορεύονται. Αυτό έχει περισσότερη αξία, αφού η πρωτοβουλία ελήφθη σε μια περίοδο που το 80% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα είναι σε χειρότερο σημείο απ’ ό,τι το 2015 (πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll) και το 63% πιστεύει ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση (έρευνα της Pulse). Αυτή η κατάσταση αποτελεί θεωρητικά εύφορο έδαφος για ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη –για όσους θέλουν το Κίνημα πρωταγωνιστή– να λυθούν στην πράξη όσα υποτίθεται ότι θα έλυνε το συνέδριο, π.χ.:

  • Όσοι πιστεύουν ότι, αναφερόμενοι γενικά σε αρχές και αξίες και μόνο, θα συγκινήσουν αυταπατώνται. Η κοινωνία αναζητεί προτάσεις για το μέλλον σε μια χώρα που συρρικνώνεται, σε μια Ελλάδα που αδυνατίζει ο διεθνής ρόλος της.
  • Όσοι πιστεύουν ότι οι ηρωικές αναφορές σε κατακτήσεις, βασικά, του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια που ήταν κυβέρνηση θα φέρουν και πάλι νέους ψηφοφόρους μάλλον δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Το ζητούμενο πια είναι τι μεταρρυθμιστικές ανατροπές θα φέρει ο νέος φορέας τη δεκαετία του 2020 και του 2030.
  • Όσοι αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν από τώρα σε τι δεσμεύονται για την επομένη των εκλογών, απλά αυξάνουν τη θολούρα ενός πολιτικού λόγου που δεν μπορεί να πείσει. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κατακτάται με συγκεκριμένες επιλογές και όχι με μια εν λευκώ εξουσιοδότηση ενός φορέα που ακόμα θυμίζει «Βαβέλ».
  • Το δίλημμα «Με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι ψεύτικο, αφού όλα δείχνουν ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχτεί η ΝΔ και επομένως μόνο με αυτήν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το πραγματικό δίλημμα θα είναι: Να φύγει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Όσοι θεωρούν ότι μπορούν να σύρουν τη χώρα –αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία– σε νέες εκλογές με απλή αναλογική και άρα σε συνεχείς εκλογές προσφέρουν κακές υπηρεσίες κυρίως απέναντι στη χώρα.
  • Όσοι στο διάστημα μέχρι τις εκλογές δώσουν χέρι βοηθείας σε μια κυβέρνηση που ήδη έχει κλείσει τον κύκλο της, επικαλούμενοι πατριωτικούς ή άλλους λόγους, θα διαπράξουν ένα τεράστιο λάθος.
  • Το νέο κόμμα ή θα γίνει στο ορατό μέλλον πραγματικά ενιαίο κόμμα με δημοκρατικές λειτουργίες και εκλεγμένα όργανα ή θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα.

Τα πράγματα στην πολιτική είναι απλά, τελικά. Μόνο που απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις στις προκλήσεις της κάθε εποχής. Διαφορετικά αποδεικνύεται πολύ σκληρή… Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή Κεντροαριστερά. Ωστόσο, χρειάζεται και η Κεντροαριστερά να αποδείξει ότι μπορεί η κοινωνία να στηριχτεί σε αυτήν.

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa