Παρασκηνιακά

Το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει ο Κυριάκος ώστε να τελειώνει με το «πινγκ πονγκ»

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ως προς το ποιος κάνει τι σε περιπτώσεις διαχείρισης φυσικών καταστροφών, αλλά και ως προς το σκέλος της πρόληψης, εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι σφόδρα ενοχλημένος από το «μπαλάκι» των ευθυνών που πετάχτηκε μέσα στην εβδομάδα από τον έναν στον άλλον.

Όπως έλεγε στο «Π» ανώτερη κυβερνητική πηγή, δεν μπορεί, την ώρα που πολίτες έμεναν για τέσσερις μέρες χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αυτοδιοικητικοί και κρατικοί φορείς να ερίζουν για το ποιος φταίει και δεν φταίει. Ο κίνδυνος, δε, αυτή η εικόνα να παραπέμψει σε παλαιότερες, νοσηρές καταστάσεις ευθυνοφοβίας ώθησε προχθές τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράσει την ενόχλησή του για την αντιμετάθεση ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων.

Πέρα από την ενόχληση του κ. Μητσοτάκη όμως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται και για μια σημαντική παρέμβαση, η οποία θα ξεμπλέκει τις αρμοδιότητες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ποιος έχει την αρμοδιότητα για τα κλαδιά των δέντρων, τι πρέπει να γίνει προληπτικά, αλλά και τι γίνεται σε περίπτωση που τα κλαδιά έρχονται σε επαφή με καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αλληλοεπικαλύψεις στον κρατικό μηχανισμό είναι, άλλωστε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το «επιτελικό κράτος» που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Υπό αυτό το πρίσμα, η «μπάλα» περνά στο υπουργείο Εσωτερικών που θα πρέπει να φέρει νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

«Ειδική αποστολή»

Την «ειδική αποστολή» αυτή αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, υπό την εποπτεία, βεβαίως, του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με το νομοσχέδιο να αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται στην ύλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά θα πάρει σειρά μετά τον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, νομοσχέδιο που ακόμα δεν έχει μπει στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαρτίου. Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, πάντως, δεν θα είναι αντικείμενο του «εκλογικού νομοσχεδίου» για την Αυτοδιοίκηση, που θα έρθεις προς ψήφιση και το οποίο καταργεί την απλή αναλογική του νόμου Σκουρλέτη.

Η συζήτηση, βεβαίως, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, ως προς τις προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι κάπως πρόωρη, αλλά στόχος είναι να είναι σαφές ποιος κάνει τι. Μένει, δε, να φανεί αν το νομοσχέδιο που θα έρθει θα αντιμετωπίζει και ευρύτερα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η αυτοχρηματοδότηση των ΟΤΑ, προκειμένου να σχεδιάζουν με μεγαλύτερη ευχέρεια τις δικές τους δράσεις. Βεβαίως, δεν προχωρά η ιδέα που προεκλογικά είχε εισφέρει στον δημόσιο διάλογο ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ να εισπράττεται από τους δήμους, αλλά, σε κάθε περίπτωση, κεντρική κατεύθυνση του νομοθετήματος θα είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες να έχουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας το επόμενο διάστημα. Προς τούτο, δε, θα υπάρξει και εκτενής διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ το επόμενο διάστημα, προκειμένου και οι επιδιώξεις των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης να αντανακλώνται στο τελικό νομοσχέδιο, καθώς στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είναι ένα κανονιστικό πλαίσιο που να τους διευκολύνει στην καθημερινή άσκηση καθηκόντων τους.

Πολιτικό κόστος

Ένα ακόμα επιχείρημα ως προς την άμεση αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, παράλληλα, είναι και το πολιτικό κόστος που έχει η αντίδραση ή η μη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού σε καταστάσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων. Όπως θύμιζε στο «Π» πολύπειρος δημοσκόπος, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κέρδισε τη δεύτερη θητεία του στην Καγκελαρία το 2002, μετά από μια προβληματική πρώτη τετραετία, όταν εμφανίστηκε με τις… γαλότσες και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στον ποταμό Έλβα.

Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μη χρειάστηκε να βάλει γαλότσες, ούτε να ήταν επικοινωνιακά πρόσφορο να στηθεί μια «αυτοψία» του πρωθυπουργού σε αυτό το πλαίσιο, όμως θέλησε δια της άμεσης αντίδρασης να κλείσει την οιαδήποτε συζήτηση και να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι το πρόβλημα διαγνώστηκε, το μήνυμα ελήφθη και η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί. Άλλωστε, οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες του ελληνικού κράτους και το πολυδαίδαλο της ελληνικής διοίκησης δεν αντιμετωπίζονται εν μια νυκτί και παρά την καλή αντίδραση του μηχανισμού σε άλλες περιστάσεις, όπως οι πυρκαγιές, αλλά και η πανδημία, οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και τα κενά μεγάλα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος τη δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται και θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την κυβέρνηση, θέλησε να απευθυνθεί στους πολίτες που επλήγησαν, εξηγώντας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa