Κοινωνία

Το σχέδιο της Αστυνομίας για «καθαρά» Εξάρχεια

Εννέα επιχειρήσεις εκκένωσης-ανακατάληψης κτιρίων στην περιοχή των Εξαρχείων έχει πραγματοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. επί των ημερών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μπορεί ο ίδιος να αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα, ωστόσο, όσοι τον ζουν καθημερινά στην Κατεχάκη ξέρουν ότι το να σπάσει το «άβατο» της περιοχής αποτελεί προσωπικό στοίχημα.

Οι επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών αποτέλεσαν το πρώτο «άρμα» της ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθεια να επιστρέψει η περιοχή των Εξαρχείων στην κανονικότητα. Ταυτόχρονα εστάλη μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή στην εγκληματικότητα που σοβεί στην περιοχή, αλλά και σε παραβατικά άτομα που μέχρι πρότινος είχαν ένα «safe house»! Σχεδόν άμεσα, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχει τεθεί σε εφαρμογή και αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση που πλέον υπάρχει, ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις εκκένωσης διαφόρων καταλήψεων κτιρίων, οι οποίες κατά καιρούς μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια από τους αντιεξουσιαστές κατά των αστυνομικών και να συμβάλουν στο γενικότερο κλίμα της ανομίας στην περιοχή.

Πολλά από τα υπό κατάληψη κτίρια των Εξαρχείων και της γύρω περιοχής χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών, κάτω βέβαια από άθλιες συνθήκες. Οι εικόνες που είδαμε μέσα απ’ αυτά τα κτίρια ίσως και να μην μπορούν να αποτυπώσουν την καθημερινότητα τού να μεγαλώνουν μικρά παιδιά χωρίς θέρμανση τον χειμώνα, χωρίς ένα κλιματιστικό το καλοκαίρι, με σπασμένες τουαλέτες και μπανιέρες, σε χώρους που αποτελούσαν υγειονομικές βόμβες! Προφανώς το πρόβλημα της περιοχής δεν είναι οι «μωρομάνες» και τα ανήλικα προσφυγόπουλα, όμως και σε αυτούς αξίζουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και στους ιδιοκτήτες των κτιρίων να επιστρέψουν αυτά στην κατοχή τους. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι σε αυτές τις καταλήψεις είχαν βρει καταφύγιο και άτομα που όχι μόνο στερούνται νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα, αλλά έχουν απασχολήσει και την Αστυνομία!

Η μεγάλη αγωνία των Αρχών, έχοντας μάλιστα κινητοποιηθεί κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, δεν είναι άλλη από το να αποτραπεί τυχόν ριζοσπαστικοποίηση αλλοδαπών από άτομα που είτε είναι πρώην μαχητές είτε φίλα προσκείμενα στο ISIS και βρέθηκαν σε καταλήψεις, προκειμένου να αναμειχθούν με πρόσφυγες και να μην κινούν υποψίες. Εδώ και μήνες, άλλωστε, προσπαθούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη πρώην τζιχαντιστές και «μοναχικοί λύκοι», με την Ελλάδα να αποτελεί τον πρώτο τους σταθμό.

Σπάει το «γκέτο», χωρίς τυμπανοκρουσίες

Η αρχή έχει γίνει και έχουν εκκενωθεί πολλές καταλήψεις οι οποίες βρίσκονταν μέσα στην περιοχή των Εξαρχείων και γύρω από αυτήν. Η Αστυνομία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, σε μια προσπάθεια να σπάσει το «γκέτο των Εξαρχείων». Η διαφορά όμως με το παρελθόν είναι ότι αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται με τυμπανοκρουσίες και ορδές καμερών, αλλά βασίζεται στη μεθοδικότητα και στον προσεκτικό σχεδιασμό που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχουμε δει. Η «καυτή πατάτα» για την Αστυνομία είναι όταν θα κληθεί να «σπάσει» καταλήψεις οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους αντιεξουσιαστές ως ορμητήρια κατά τη διάρκεια επεισοδίων και επιθέσεων σε αστυνομικές δυνάμεις. Ήδη οι άνδρες των ΜΑΤ πήραν μια… πρώτη γεύση όταν προσέγγισαν τον υπό κατάληψη πρώην κινηματογράφο «ΒΟΞ», που αποτελεί και την έδρα του «Ρουβίκωνα». «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις καταλήψεις, τις γειτονιές μας, τη μνήμη του αγώνα. Θα πολεμήσουμε», διαμηνύουν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου μέσω της γνωστής ιστοσελίδας τους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια (επί της προηγούμενης κυβέρνησης) έγιναν μεν εκκενώσεις σε κάποιες καταλήψεις, στη συνέχεια όμως τα κτίρια αυτά καταλήφθηκαν εκ νέου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, με το «Π» να πραγματοποιεί επιτόπια έρευνα, είναι το κτίριο της παλιάς φοιτητικής εστίας στην οδό Αραχώβης 44, το οποίο ήταν υπό κατάληψη μέχρι και πρόσφατα. Η ΕΛ.ΑΣ. το έχει εκκενώσει δύο φορές (σ.σ. τελευταία φορά στις 28/2/2019, όταν συνελήφθησαν 44 άτομα τα οποία είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και ασχολούνταν με ληστείες και εμπόριο ναρκωτικών). Αν και το κτίριο είχε σφραγιστεί, τώρα είναι ξανά ανοικτό, όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό μας ντοκουμέντο. Ας δούμε, όμως, τι ισχύει και με άλλα κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη:

 

Σπύρου Τρικούπη 17 – Σπύρου Τρικούπη 15

Πρόκειται για δύο πολυκατοικίες οι οποίες είναι μια ανάσα μακριά από την πλατεία Εξαρχείων. Το κτίριο στη Σπύρου Τρικούπη 15 κατελήφθη τον Σεπτέμβριο 2018 και από τον Δεκέμβρη υπήρχε σε εκκρεμότητα παραγγελία από την εισαγγελία για την εκκένωσή του. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο ιδιοκτήτης είχε δεχθεί επίθεση, όταν είχε προσπαθήσει να μπει στο κτίριο, μη γνωρίζοντας ότι υπήρχαν άγνωστοι μέσα σε αυτό. Όσον αφορά το δεύτερο κτίριο, που βρίσκεται στον αριθμό 17, καταλήφθηκε το 2016 και η ιδιοκτήτρια είχε καταγγείλει το γεγονός στο ΑΤ Εξαρχείων και είχε ζητήσει την εκκένωσή του, αλλά δεν είχε γίνει κάτι. Μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στις 26 Αυγούστου, και τα δύο κτίρια εκκενώθηκαν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέσα στο κτίριο διέμεναν 143 αλλοδαποί και πολλοί εξ αυτών ήταν οικογένειες με μικρά παιδιά.

Καλλιδρομίου 74, Κατάληψη «Gare»

Στην ίδια αστυνομική επιχείρηση εκκενώθηκε και το κτίριο στην Καλλιδρομίου 74, η λεγόμενη κατάληψη «Gare». Η συγκεκριμένη κατάληψη είχε εκκενωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ωστόσο σε λίγες ημέρες επέστρεφε ξανά στους αντιεξουσιαστές. Μέσα σε αυτήν εντοπίστηκαν τρία άτομα, ένας 41χρονος αντιεξουσιαστής, ένας 57χρονος Έλληνας και ένας 65χρονος Γάλλος. Ο Γάλλος είχε συλληφθεί στα μέσα Ιουλίου μετά την επίθεση εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ μπροστά από το ΑΤ Ακροπόλεως. Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες μέρες οι αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν το κτίριο δέχθηκαν επίθεση από ομάδα 30 κουκουλοφόρων με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο 401 ΓΣΝΑ.

 

Ασημάκη Φωτήλα 18, Κατάληψη «Rosa de Foc»

Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν το τελευταίο που εκκενώθηκε από την Αστυνομία στην επιχείρηση της 26ης Αυγούστου. Είχε καταληφθεί από τους αντιεξουσιαστές το 2017 και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν βρέθηκε κανένας μέσα στο κτίριο.

 

Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, το παλαιό 5ο Λύκειο Αθηνών

Το παλαιό 5ο Λύκειο Αθήνας βρισκόταν από το 2016 υπό κατάληψη και στις 23 Σεπτεμβρίου η Αστυνομία το εκκένωσε. Εντός του κτιρίου βρέθηκαν 143 πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και ένας Έλληνας. Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1897, τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1898, ενώ τη διετία 1928-1929 δίπλα στο αρχικό ανεγέρθηκε νέο κτίριο.

Σουρμελή, Αχαρνών και Μάγερ: «Τοσίτσειο Σχολείο»

Ένα ακόμη σχολείο που είχε πάψει να λειτουργεί είχε βρεθεί υπό κατάληψη από το 2016. Μετά από εισαγγελική εντολή, οι άνδρες της Αστυνομίας στις 19 Σεπτεμβρίου προχώρησαν στην εκκένωσή του. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βρέθηκαν συνολικά 179 αλλοδαποί. Στους χώρους του κτιρίου βρέθηκαν δύο πιστόλια καθώς και μια σακούλα με φυσίγγια πυροβόλου όπλου. Το κτίριο αποτελεί ένα διαμάντι αρχιτεκτονικής και η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, ενώ μέχρι το έτος 2014 λειτουργούσε ως σχολείο.

Αχαρνών 22

Παράλληλα με την εκκένωση του «Τοσίτσειου Σχολείου», έγινε και η εκκένωση του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Αχαρνών 22. Το σπίτι ανήκει σε ιδιώτη ο οποίος είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία και ζητούσε την εκκένωση του οικήματος. Μέσα σε αυτό διέμεναν 90 αλλοδαποί και έγινε μία σύλληψη ενός Σύριου, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης για βιασμό. Μέσα στο κτίριο εντοπίστηκαν και μαχαίρια.

Σπυρίδωνος Τρικούπη 57 – Θεμιστοκλέους και Ερεσού

Είναι η πιο πρόσφατη από τις εννέα επιχειρήσεις εκκένωσης-ανακατάληψης της ΕΛ.ΑΣ. Κι αν στην πρώτη όλοι λίγο-πολύ γνώριζαν ότι θα βρουν πρόσφυγες και μετανάστες (όπως κι έγινε 33 συνολικά άτομα), αίσθηση προκάλεσε το άδειο κτίριο στη συμβολή Θεμιστοκλέους και Ερεσού. Εκεί όπου τον Απρίλιο του 2019 δέχθηκαν άγρια επίθεση λιμενικοί που επιχείρησαν να κάνουν έρευνα για ναρκωτικά. Τα ξημερώματα της Τετάρτης βρέθηκε μόνος ένας αλλοδαπός –προφανώς από… λάθος– και τίποτα άλλο, ούτε ναρκωτικά ούτε «πολεμοφόδια»!

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος, Αντώνης Χρυσουλάκης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa