Παράξενα

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και η ιστορία του

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που κυριαρχεί στα περισσότερα σπίτια την περίοδο των Χριστουγέννων μετρά αιώνες ιστορίας. Κατά τους αρχαίους Αιγύπτιους, τους Κινέζους αλλά και τους Εβραίους, η χρήση αειθαλούς δέντρου, στεφανιού και γιρλάντας αποτελούσαν σύμβολα αιώνιας ζωής.

Παρ όλα αυτά, στα νεώτερα χρόνια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο προέρχεται από την Γερμανία. Σύμφωνα με ένα λαϊκό μεσαιωνικό δράμα, στον κήπο της Εδέμ κυριαρχούσε ένα διακοσμημένο έλατο με μήλα. Οι Γερμανοί, έστηναν το δέντρο του Παραδείσου στολισμένο με μπισκότα μέσα στα σπίτια τους στις 24 Δεκεμβρίου, θρησκευτική γιορτή του Αδάμ και της Εύας

Στην Βόρεια Αμερική τα χριστουγεννιάτικα δέντρα εισήχθησαν από τους Γερμανούς αποίκους στις αρχές του 17ου αιώνα και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τον 19ο αιώνα. Κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα οι Αμερικανοί ιεραπόστολοι εισήγαγαν χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Κίνα και την Ιαπωνία διακοσμημένα από σχέδια με χαρτί. Τον 19ο αιώνα επίσης το έθιμο εισήχθη στα σπίτια των Άγγλων χάρη στις προσπάθειες του Γερμανού πρίγκιπα Αλβέρτου, συζύγου της βασίλισσας Βικτώριας.

Ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφώτισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Νέα Υόρκη, αντικαθιστώντας τα κεριά με ηλεκτρικούς λαμπτήρες, που ο ίδιος είχε ανακαλύψει.
Στην Ελλάδα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο εισήχθη επί Βαυαροκρατίας. Στις 24 Δεκεμβρίου 1843 στήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι, συγκεκριμένα στο αρχοντικό Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Πρόξενου της Ρωσίας στην Αθήνα. Παρ όλα αυτά, στα ελληνικά σπίτια, το συγκεκριμένο έθιμο άργησε να μπει. Την δεκαετία του 1930 κάποια σπίτια άρχισαν να στολίζουν το δέντρο και πιο μετά το καραβάκι, έθιμο το οποίο δεν κυριάρχησε τελικά.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

  • Διαβάστε την εφημερίδα Παρασκήνιο Read more…

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa