Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Το «4ο κύμα» της υπονόμευσης…

Ενώ το 3ο κύμα της πανδημίας δείχνει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλον τρόπο να φτάνει στο τέλος της, η οικονομική δραστηριότητα να παίρνει οσονούπω πάλι μπρος κι εμείς να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας, ένα άλλο κύμα, το «4ο», απλώνεται στις μέρες μας.

Δεν είναι του Covid, δεν έχει να κάνει ούτε με τις μεταλλάξεις του ιού, ούτε με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ούτε με τη χαλάρωση των μέτρων. Έχει να κάνει με την πλήρη καταστρατήγηση όλων των μέτρων, την υπονόμευση κάθε προσπάθειας εξόδου από την κρίση και την ανάπτυξη σεναρίων καταστροφολογίας.

Τα «όχι» σε οποιαδήποτε επιλογή της κυβέρνησης (από το άνοιγμα των σχολείων έως τα εμβόλια και τα self tests) έχει μονιμοποιηθεί, ενώ άρχισαν να απαξιώνουν ακόμη και το έργο της επιτροπής των επιστημόνων. Βιώνουμε τις μέρες αυτές την κλιμάκωση του κλεφτοπόλεμου απέναντι στα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης. Από τη μια μεριά έχουμε τα προ-πασχαλινά κορονοπάρτι, τα «πάρτι ελευθερίας», κατά πώς τα αποκαλούν, και από την άλλη εκτόξευση κατηγοριών κατά της κυβέρνησης ότι δεν λαμβάνει μέτρα, ακόμη και περιορισμού των ατομικών ελευθεριών, ή μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, την οποία όμως ουσιαστικά υπονομεύουν. Κλείνουν οικονομικές δραστηριότητες, φωνάζουν για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Ανοίγουν δραστηριότητες, καταγγέλλουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. «Στα 1.000 κρούσματα μας πήγατε σε lockdown και στα 4.000 κρούσματα ανοίγετε την αγορά, κ. Μητσοτάκη» διερωτάτο στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να επανέλθει σε λίγες μέρες με το… εντελώς αντίθετο: «Σε οριστικό θάνατο της αγοράς και, κατά συνέπεια, την καταστροφή χιλιάδων επαγγελματιών και των οικογενειών τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης για το μη άνοιγμα των καταστημάτων. Αποτύχατε παντού…».

Βέβαια, το πόσο «απέτυχε παντού» η κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού το δείχνουν οι ευρωπαϊκές αποτιμήσεις. Και ο πιο έντιμος τρόπος να αποτιμήσει κανείς τη διαχείριση της πανδημίας είναι η σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, όπως και η χώρα μας, κάποιες στιγμές αιφνιδιάστηκαν, πισωγύρισαν, πήραν «λάθος» αποφάσεις. Και παντού οι πολίτες κουράστηκαν, χαλάρωσαν, θύμωσαν. Τώρα όμως πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του ιδιότυπου πολέμου και όλα δείχνουν πως δεν θα είμαστε απλώς νικητές. Και μετά το Πάσχα ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στην όποιας μορφής κανονικότητα. Ναι, με σημαντικές απώλειες και αρνητικές επιπτώσεις σε κοινωνία και την οικονομία, αλλά τα καταφέρνουμε, τα καταφέραμε καλύτερα από τους περισσότερους Ευρωπαίους συμμάχους μας, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες.

Η αποτίμηση της συνολικής διαχείρισης της κρίσης σε ποσοτικούς όρους υπήρξε εντυπωσιακά καλή. Με βάση τους σημαντικότερους δείκτες, η Ελλάδα δεν καταγράφει μεσογειακές ή βαλκανικές επιδόσεις, δεν κατατάσσεται στις απείθαρχες ή τις ανοργάνωτες χώρες. Οι αποφάσεις και οι χειρισμοί ήταν εξαιρετικά σύνθετοι. Τίποτα δεν ήταν αυτόματα ή εκ προοιμίου απολύτως σωστό. Τίποτα δεν ήταν αναμφισβήτητα ορθό επιστημονικά. Γι’ αυτό εύκολα κανείς μπορεί να εντοπίζει «λάθη», να γκρινιάζει, να κατακρίνει την κυβέρνηση. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακόμη περισσότερο.

Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να… επιχαίρει κανείς για την αύξηση των κρουσμάτων ή να καταγγέλλεται η κυβέρνηση ότι απέτυχε παντού η απόσταση είναι τεράστια. Απόσταση από την πραγματικότητα, όχι από την κυβέρνηση. Μία απόσταση που δεν καλύπτεται όχι με το «4ο», αλλά ούτε με… σαράντα κύματα.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER