Οικονομία

Το deal που έφερε 440 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ομίλου Olympia

Ποσό 440 εκατ. ευρώ θα έχει στη διάθεση του στο Ταμείο του ομίλου Olympia συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού έπειτα από τη συμφωνία να πουλήσει στην Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νελ το 20% που κατείχε στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play.

Τα κεφάλαια, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου που μίλησαν στο protothema.gr, αναμένεται να επανεπενδυθούν στο σύνολο τους.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο ήδη συγκροτείται και το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και την εξαγορά εταιρείας εντός των δραστηριοτήτων που κινείται σήμερα ο όμιλος.

Σημειωτέον πως το Olympia Group βρίσκεται ήδη σε φάση επέκτασης των δραστηριοτήτων τόσο με τη Sunlight και το νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ όσο και με το μετασχηματισμό των Public – Media Markt όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά.

Με την πώληση των μετοχών, σε ένα ντιλ που αποτιμά την Play 2,2 δισ. ευρώ, ο όμιλος Olympia πλέον εξέρχεται της πολωνικής αγοράς και πλέον οι μεγάλες του συμμετοχές αφορούν την ελληνική και την κυπριακή αγορά.

Η χρονική στιγμή που έγινε το ντιλ φαίνεται ότι είναι η καλύτερη δυνατή για τον όμιλο Olympia και τον Πάνο Γερμανό και τούτο καθώς η μετοχή της Play το προηγούμενο διάστημα δεχόταν πιέσεις καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για το κόστος που θα είχε η αλλαγή του εξοπλισμού της Huawei Technologies Co που χρησιμοποιεί κατά κόρον η πολωνική εταιρεία, στην περίπτωση που και η πολωνική κυβέρνηση ακολουθούσε τις ΗΠΑ μπλοκάροντας την κινεζική εταιρεία απ’ το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα η Play είχε προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα στην εκτίμηση πως θα χρειαζόταν 900 εκατ. ζλότι (239 εκατ. δολ) τα επόμενα επτά χρόνια για την αντικατάσταση του εξοπλισμού.

Ήδη πάντως η εταιρεία απ’ τον περασμένο Ιούνιο συγκροτούσε σχέδιο για την απόσπαση των περίπου 8.000 πύργων εκπομπής σήματος που διαθέτει με μια αποτίμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ένα σχέδιο, το οποίο η Iliad δηλώνει ότι θα διατηρήσει.

Η Iliad επισήμανε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τα κέρδη της από τον πρώτο χρόνο, ενώ θα πληρώσει την εξαγορά με μετρητά και δανεισμό, με τη χρηματοδότηση να είναι ήδη εξασφαλισμένη από τράπεζες που όμως δεν κατονομάζει. Ο καθαρός λόγος χρέους προς ebitda θα αυξηθεί από 2,2 φορές στα τέλη Ιουνίου σε 3,2 φορές σε pro forma βάση μετά τη συμφωνία, αλλά η εταιρεία τόνισε ότι σκοπεύει να το «μειώσει σταδιακά μετά την εξαγορά».

Η Play εμφάνισε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και 32% περιθώρια λειτουργικού κέρδους, καθώς και 269 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές πριν από την πληρωμή του μερίσματος.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa