Λίγες ημέρες πριν από τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ, η Ένωση Αμερικανών Σκηνοθετών έδωσε το δικό της βραβείο, στην καθιερωμένη εκδήλωση.

Το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη του 2016 κέρδισε ο Ντάμιεν Σαζέλ για την ταινία του «La La Land», δίνοντας στο μιούζικαλ αυτό ισχυρή ώθηση ενόψει της απονομής των χρυσών αγαλματιδίων.

Η Ένωση Αμερικανών Σκηνοθετών (DGA), η οργάνωση της κινηματογραφικής βιομηχανίας που αντιπροσωπεύει τους σκηνοθέτες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, επέλεξε εξάλλου τον Έζρα Έντελμαν ως καλύτερο σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ για το «O.J.: Made in America», το οποίο είναι επίσης υποψήφιο για Όσκαρ.

Συχνά στο παρελθόν σκηνοθέτες που βραβεύτηκαν από την DGA κέρδισαν στη συνέχεια και το Όσκαρ σκηνοθεσίας ενώ οι ταινίες τους τιμήθηκαν επίσης με Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Είναι η πρώτη φορά που ο Σαζέλ κέρδισε το βραβείο της DGA και είναι η πρώτη υποψηφιότητά του για Όσκαρ σκηνοθεσίας για τη μόλις τρίτη κατά σειρά ταινία του μεγάλου μήκους. Η «La La Land» είναι υποψήφια για 14 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.

Στον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ η DGA απένειμε ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του.