Παρασκηνιακά

Τρέμουν τι θα πουν τα… βαλιτσάκια! Ποιοι έχασαν τον ύπνο τους!

Στον αστερισμό των… υποκλοπών κινείται τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα, μετά την αποκάλυψη της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την ΕΥΠ και αφορά τις σχέσεις ατόμων της νύχτας με νυν και απόστρατους αστυνομικούς, δικηγόρους, πολιτικό πρόσωπο κ.ά.

Την αποκάλυψη αυτή, για την οποία οι εμπλεκόμενοι εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσον ήταν νόμιμο το σύνολο των συνακροάσεων και υποκλοπών sms και μηνυμάτων από διαδικτυακές πλατφόρμες, ακολούθησε μπαράζ νέων αποκαλύψεων(;) για διαδρομές χρήματος, «εξυπηρετήσεις», ακόμα και σεξουαλικά σκάνδαλα. Όλα αυτά υπό τον μανδύα «έρευνας της ΕΥΠ», που εμφανίζεται να παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, με απομαγνητοφωνήσεις (σ.σ. θεωρητικά κάποιες διαβαθμισμένες) να γίνονται… φέιγ βολάν, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το ποιοι είχαν τα περιβόητα «βαλιτσάκια» και για ποιους σκοπούς τα χρησιμοποιούσαν. Το αποτέλεσμα είναι πολιτικοί, επιχειρηματίες, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δικαστικοί και δημοσιογράφοι να έχουν… χάσει τον ύπνο τους, καθώς δεν γνωρίζουν ποιος μπορεί να έχει και πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και ιδιωτικές συνομιλίες.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, ο Χρήστος Ράμμος (πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) είχε παραδεχτεί στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ότι «κανείς δεν ξέρει πόσα κυκλοφορούν στην επικράτεια αυτήν τη στιγμή, ούτε η ΕΥΠ το γνωρίζει». Σήμερα, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη συγκεκριμένη παραδοχή, γινόμαστε μάρτυρες απίστευτων αποκαλύψεων(;) από συνακροάσεις και υποκλοπές που έγιναν την περίοδο από το 2015 και μέχρι το 2018. Ιδιαίτερα η διετία 2017-18 είναι ίσως η πλέον «σκοτεινή», καθώς έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό νόμιμων συνακροάσεων έπειτα από συνεννόηση με τους παρόχους τηλεπικοινωνίας, μετά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2017 εκδόθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές 7.182 διατάξεις άρσης απορρήτου για λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ και 11.113 το 2018.

Ψηφιακά

Είναι η χρονική περίοδος που τα καταγραφικά συστήματα έχουν… πάρει φωτιά, με ταχύρρυθμες (και σε κάποιες περιπτώσεις αδιαφανείς) διαδικασίες, όπου αρκούσε απλά και μόνο μία εισαγγελική διάταξη για να ξεκινήσει η ψηφιακή παρακολούθηση. Επισήμως, οι συνακροάσεις και υποκλοπές γίνονταν για λόγους αντικατασκοπείας, τρομοκρατικών οργανώσεων, εξιχνίασης απαγωγών, μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων κ.ά. Στην πράξη, όμως, αποδεικνύεται ότι έχουν καταγραφεί και χιλιάδες ιδιωτικές συνομιλίες –που δεν αφορούν έκνομη δραστηριότητα–, πολλές εκ των οποίων έχουν διαρρεύσει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος είδε το πρόσωπό του σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, χωρίς να εμπλέκεται σε κάποιο κύκλωμα διαφθοράς. Περιστατικό το οποίο εγείρει ερωτήματα για το εάν τηρούνται τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Το σύστημα ψηφιακής παρακολούθησης με «βαλιτσάκια» παρουσιάζει μία βασική αδυναμία, σύμφωνα με πόρισμα της ΑΔΑΕ: «Το ιστορικό των εντοπισμών του εν λόγω συστήματος διατηρείται σε αφαιρούμενη κάρτα μνήμης, με συνέπεια, λόγω του τρόπου διατήρησης των δεδομένων, να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ο συνολικός αριθμός των εντοπισμών που έχουν πραγματοποιηθεί». Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκφραστεί υπόνοιες ότι κάποιοι πράκτορες της ΕΥΠ τις χρησιμοποιούσαν παράνομα, πουλώντας στοιχεία από τις συνακροάσεις έναντι αδράς αμοιβής. Στοιχεία που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, αστυνομικούς, δικαστικούς, δημοσιογράφους κ.ά., οι οποίοι έχουν… χάσει τον ύπνο τους, είτε επειδή κάποιοι εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες είτε επειδή πολύ απλά δεν θέλουν να βλέπουν την προσωπική τους ζωή «κρεμασμένη στα μανταλάκια».

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι και στην Ελλάδα υπήρχε έντονη φημολογία και ενδείξεις για «βαλιτσάκια» σε χέρια ιδιωτών, τα οποία έρχονταν από Κίνα και Χονγκ Κονγκ, χωρίς προηγουμένως η προμηθεύτρια εταιρεία να ζητήσει από τον υποψήφιο αγοραστή ειδική άδεια ή πιστοποιητικό τελικού παραλήπτη. Το κόστος αυτών των μηχανημάτων, με σαφώς πιο περιορισμένες δυνατότητες απ’ αυτά της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να ξεκινά από 100.000-150.000 ευρώ και να φτάνει μέχρι και το 1 εκατ. ευρώ, χρήματα όχι απαγορευτικά για ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Τι είναι ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ

Εκτός από τα περιβόητα «βαλιτσάκια», που δυστυχώς φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έπεσαν και σε λάθος χέρια, υπάρχει και ο λεγόμενος «υπερκοριός», το απόλυτο σύστημα συνακροάσεων και υποκλοπών που βρίσκεται στην ΕΥΠ. Πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών (κλήσεις, sms και διαδικτυακές εφαρμογές) με υπερσύγχρονη τεχνολογία, με το οποίο γίνονται «αθόρυβες» ψηφιακές παρακολουθήσεις. Ο κοριός υποκλοπών υψηλής τεχνολογίας σε συνδυασμό με τους υπολογιστές που έχει στη διάθεσή της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπου μέσω ειδικού λογισμικού μπορούν να καταγραφούν περισσότερες από 1 εκατομμύριο τηλεφωνικές συνομιλίες το λεπτό. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει τη δυνατότητα να απομονώνει λέξεις-κλειδιά και να κατηγοριοποιεί τα τηλεφωνήματα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αναγνώρισης του ηχοχρώματος της φωνής. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο λογισμικό, το οποίο καθιστά άχρηστη την όποια αλλαγή τηλεφωνικής σύνδεσης, με σκοπό να «μπερδέψει» τον «υπερκοριό».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa