Κόσμος

Τρένα ο επόμενος στόχος των τζιχαντιστών! Συναγερμός και… κολωνάκια!

Μετά τις ήττες που υπέστησαν στα πεδία των μαχών τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ οι τζιχαντιστές τρομοκράτες αφενός μεν προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν και αφετέρου ετοιμάζονται να εξαπολύσουν τον τρόμο στις πόλεις των χωρών που πολεμούν εναντίον τους.
Ήδη, οι ιστοσελίδες των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Νούσρα, αλλά και η Αλ Κάϊντα, καθοδηγούν τα μέλη τους ανά τον κόσμο για τον τρόπο που πρέπει να επιτεθούν αλλά και για τους στόχους που πρέπει να επιλέξουν.
Στόχοι των τρομοκρατών αποτελούν τουριστικές περιοχές, πολυσύχναστοι εμπορικοί δρόμοι, αλλά και τα τρένα, όπου επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες μεταξύ των ανυποψίαστων πολιτών και να σπείρουν τον τρόμο.

Συγκεκριμένα, με τον τίτλο «Εκτροχιασμός τρένων-Τρομοκρατία στην Ευρώπη», το προπαγανδιστικό περιοδικό της Αλ Κάϊντα, Inspire, αφού αναφέρει ότι η Βαρκελώνη αποτελεί ένα από τους στόχους των τζιχαντιστών τρομοκρατών, κάνει λόγο και για τη Δρέσδη της Γερμανίας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Bild αναφέρει ότι οι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη για τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που είχαν πρόσβαση στην τελευταία μυστική έκθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας και αναφέρεται στην «κατάσταση της ασφάλειας στη Γερμανία» επισημαίνεται ότι, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι «εκτεθειμένοι στόχοι» για τους τζιχαντιστές τρομοκράτες.

Μέτρα ασφαλείας σε Άμστερνταμ και Ρόντερνταμ

Οι αρχές όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και λαμβάνουν μέτρα ώστε να περιορίσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον ανυποψίαστων πολιτών.

Το παράδειγμα της Βαρκελώνης και της Ιταλίας φαίνεται ότι ακολουθούν και οι αρχές της Ολλανδίας, οι οποίες αποφάσισαν να λάβουν μέτρα, τοποθετώντας και στους δρόμους του Άμστερνταμ κολωνάκια ώστε να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση επιθέσεων με αυτοκίνητα εναντίον των πολιτών.

Επίσης, οι αρχές του Άμστερνταμ έχουν έρθει σε επαφή με τους διαχειριστές αξιοθέατων της πόλης προκειμένου να υπάρξει συνεργασία, ώστε να περιοριστούν οι «ουρές» των ανθρώπων που θέλουν να επισκεφτούν τα εν λόγω αξιοθέατα.

Ο δήμαρχος της πόλης ‘Εμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν, ο εισαγγελέας και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συναντήθηκαν με διαχειριστές «μεγάλων τουριστικών αξιοθέατων για να μιλήσουν για την τρέχουσα τρομοκρατική απειλή», σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου.

Μάλιστα στον ιστότοπο του δημαρχείου του Άμστερνταμ δημοσιεύεται επιστολή του δημάρχου της πόλης στην οποία αναφέρεται ότι «η συνεδρίαση οργανώθηκε μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ισπανία», που προκάλεσαν τον θάνατο 16 ανθρώπων.

Με τα γραφικά κανάλια, τα μουσεία και τη συνοικία με τα κόκκινα φώτα, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το 2016 το Amsterdam Marketing.

Δεν αποκλείεται μια επίθεση

Ο δήμαρχος της ολλανδικής πρωτεύουσας, ανέφερε ότι «Μπορούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε συγκεκριμένα σημεία», τονίζοντας στην συνέχεια πως: «Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των τουριστικών αξιοθέατων θα εκπαιδευτούν με την αστυνομία και τις υπηρεσίες διάσωσης για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση απειλής για τρομοκρατική επίθεση».

Αρκετές τοποθεσίες του Άμστερνταμ περιελήφθησαν στις συζητήσεις, όπως το δημοφιλές κέντρο Heineken Experience της ιστορικής ζυθοποιίας και η Πλατεία των Μουσείων, όπου βρίσκονται το Μουσείο Βαν Γκογκ, το Rijksmuseum (Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας) και το Μουσείο Stedelijk (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και Ντιζάιν).

Ωστόσο, ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μιας επίθεσης». «Επιπλέον, δεν είναι ευκταίο να ληφθούν μέτρα σε κάθε χώρο όπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επίθεση. Η επίπτωση στην καθημερινή ζωή θα επηρέαζε σε βαθμό απαράδεκτο», τόνισε.

Το Ρότερνταμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη 30 Αυγούστου τη λήψη νέων μέτρων ασφαλείας, ανακοινώνοντας ότι θα τοποθετήσει γιγάντιες ζαρντινιέρες για να εμποδίζεται η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης με αυτοκίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίθεση.

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου ανακοινώθηκε ότι ένας 22 Ολλανδός που είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτος για εμπλοκή σε επίθεση σε συναυλία στο Ρόντερνταμ, θα παραμείνει υπό κράτηση για ακόμη 14 ημέρες.

Η Ολλανδία έχει γλιτώσει μέχρι τώρα από το «κύμα» των τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξε πρόσφατα τις ευρωπαϊκές γειτονικές της χώρες.

Προειδοποίηση του Στεητ Ντηπάρτμεντ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών, προειδοποιούν τους αμερικανούς πολίτες για τον κίνδυνο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και σημειώνει ότι η νέα ταξιδιωτική οδηγία λήγει στις 30 Νοεμβρίου.
Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει: «τα πρόσφατα περιστατικά στη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Φινλανδία καταδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος, η αλ-Κάιντα και οι συνεργάτες τους έχουν την ικανότητα να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις συνεχίζουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να ανησυχεί για το ενδεχόμενο μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί για το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να προχωρήσουν σε επιθέσεις με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, σύμφωνα με την Καθημερινή, γίνεται αναφορά στις τοποθεσίες που είθισται να «χτυπούν» οι τρομοκράτες όπως είναι εμπορικά κέντρα και σημεία που συγκεντρώνουν τους περισσότερους τουρίστες.

«Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να επικεντρώνονται στις τουριστικές τοποθεσίες, στους κόμβους μεταφοράς, στις αγορές / στα εμπορικά κέντρα και στις τοπικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώροι λατρείας, πάρκα, εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, εκπαιδευτικά ιδρύματα και αεροδρόμια παραμένουν υψηλά στη λίστα για πιθανές επιθέσεις. Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο προσεκτικοί σε αυτές και σε παρόμοιες τοποθεσίες. Οι τρομοκράτες επιμένουν να εφαρμόζουν μια σειρά από τακτικές, κάνοντας χρήση πυροβόλων όπλων, εκρηκτικών υλών, οχημάτων αλλά και όπλων, που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν πριν από την επίθεση».

Τέλος, η ανακοίνωση καλεί τους αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τις τοπικές πηγές πληροφόρησης. Επίσης, το Στέητ Ντηπάρτμεντ τους συμβουλεύει να βρίσκονται σε επαφή με τα μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να μπορούν εύκολα να τους εντοπίσουν σε περίπτωση ανάγκης.

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa