Πολιτική

«Τρέχει» η έκδοση 7ετούς ομολόγου – Πάνω από 12,5 δις οι προσφορές

Η προσέλκυση «ποιοτικών κεφαλαίων» – δηλαδή μακροχρόνιων επενδυτών – και η επίτευξη χαμηλού κόστους δανεισμού θα είναι τα βασικά κριτήρια επιτυχίας της έκδοσης 7ετούς ομολόγου, με την οποία η Ελλάδα βγαίνει στις χρηματαγορές επιδιώκοντας να ολοκληρώσει τον φετινό ετήσιο στόχο της για άντληση 7 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα και θα κλείσει εντός τις ημέρας, καθώς υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και οι προσφορές αναμένεται ότι θα είναι πολλαπλάσιες του ζητούμενου ποσού.

Λαμβανομένων υπόψη των αποδόσεων που διαμορφώνονται στη δευτερογενή αγορά ελληνικών ομολόγων, το επιτόκιο προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,90% με 1,95%.

Κάποια αρνητική επίδραση εκτιμάται ότι θα έχει η συζήτηση που ξεκίνησε μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών Θεσμών σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, εν αναμονή μειώσεων στα αμερικανικά επιτόκια και κινήσεων ποσοτικής χαλάρωσηςαπό πλευράς ΕΚΤ.

Επισημαίνεται ότι μετά την καταγραφή ιστορικών εκλογών πριν από τις εκλογές, οι αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων έχουν ανακάμψει. Του 10ετούς από 2,04% κινείται στο 2,30%-2,35% τις τελευταίες μέρες και σήμερα υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,28%.
Του πενταετούς έχει ανέλθει από 1,02% στο 1,25% και σήμερα είναι αμετάβλητη.

Του 7ετούς που είχε εκδοθεί πέρυσι κινείται στη δευτερογενή αγορά στο 1,53%.

Υπάρχει λοιπόν ισχυρό κίνητρο για τους επενδυτές να μπουν στη σημερινή έκδοση, εξασφαλίζοντας πολύ υψηλότερη απόδοση – ενώ μελλοντικά θα έχουν και σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη, καθώς η τιμή του χρεογράφου θα ανεβεί, προκειμένου να προσαρμοσθεί η απόδοση του στα δεδομένα της δευτερογενούς αγοράς. Ήδη σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 12,5 δις ευρώ.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa