Πολιτική

Τροπολογία του ΥΠΕΣ που στερεί τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής

Τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναμένεται να προβλέπει αυστηροποίηση και σαφή καθορισμό του νομικού πλαισίου σχετικά με την αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων (το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και του εκλέγειν) των καταδικασθέντων για κακουργηματικές πράξεις.

Με την τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και θα τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη, εξασφαλίζεται η απαγόρευση συμμετοχής στην πολιτική ζωή του τόπου και στις επόμενες εκλογές, αλλά και του δικαιώματος ψήφου για τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές-μέλη της Χρυσής Αυγής διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ψηφίσουν σε όλη τη διάρκεια της ποινής τους.

Επιπλέον, δεν έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν συνδυασμό, ώστε να είναι υποψήφιοι σε εκλογές, από τη στιγμή που καθίσταται ασυμβίβαστο η «κατοχή επιτελικής θέσης σε πολιτικό κόμμα για τον οριστικά καταδικασθέντα για αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κ.λπ.) ή για εγκλήματα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης».

Σημειώνεται πως στην τροπολογία προβλέπεται ακόμα η απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης για κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ή νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί οριστικά.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER