Περιβάλλον

Τρόμος απ’ το υπέδαφος: Τα ηφαίστεια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη

Η NASA ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη κι αυτή δεν θα έρθει από το διάστημα.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τη Γη από τους αστεροειδείς.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της NASA δήλωσαν ότι η έκρηξη των επονομαζομένων υπερ-ηφαιστείων αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από τη σύγκρουση ενός αστεροειδούς με τον πλανήτη μας.

Σήμερα, οι ειδικοί γνωρίζουν την ύπαρξη περίπου 20 τέτοιων ηφαιστείων τα οποία βρίσκονται υπό μελέτη και παρατήρηση. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μια μεγάλη έκρηξη σ’ αυτά τα ηφαίστεια σημειώνεται περίπου, μια φορά κάθε 100.000 χρόνια και προκαλεί σοβαρές κλιματικές αλλαγές.

Σε αυτή τη συλλογή σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά τα ηφαίστεια.

Λα Πακάνα-Χιλή

Η ηφαιστειακή καλδέρα Λα Πακάνα, που βρίσκεται στη δυτική οροσειρά των Άνδεων στην περιοχή Αντοφαγκάστα στη Χιλή. Η κοιλότητά της είναι 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Αποτελεί μέρος της Κεντρικής Ηφαιστειακής Ζώνης των Άνδεων και αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού συγκροτήματος Αλτιπλάνο-Πούνα, που εκτείνεται μεταξύ Χιλής, Βολιβίας και Αργεντινής.

Το Λα Πακάνα συνενώθηκε με άλλα τοπικά ηφαίστεια  τα οποία δημιουργήθηκαν από την εισχώρηση της Πλάκας Νάσκα, κάτω από την Βορειοαμερικανικής Πλάκας στην περιοχή μεταξύ Περού και Χιλής.

Μαρόα-Νέα Ζηλανδία

Η καλδέρα της Μαρόα, δημιουργήθηκε στη Νέα Ζηλανδία πριν από 230.000 χρόνια και η έκτασή της είναι 16×25 χιλιόμετρα.

Λα Γκαρίτα-ΗΠΑ

Η καλδέρα Λα Γκαρίτα που βρίσκεται στο Κολοράντο των ΗΠΑ σε περίπτωση έκρηξης θα μπορούσε να εξαφανίσει το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής αυτής πολιτείας. Η δεξαμενή της έχει όγκο 5000 km3 και αρκεί για να γεμίσει τη λίμνη του Μίτσιγκαν.

 Τόμπα-Ινδονησία

Η καλδέρα της Τόμπα στην Ινδονησία. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, σημειώθηκε πριν από 69.500 και 77.500 χρόνια στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η λίμνη της Τόμπα, στο κέντρο του βόρειου τμήματος της Σουμάτρα. Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα υλικών που απελευθέρωσε έφτασε τα 2.800 km3.

Τάουπο-Νέα Ζηλανδία

Η ηφαιστειακή ζώνη Τάουπο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας. Οφείλει το όνομά της στη λίμνη Τάουπο, η οποία καταλαμβάνει την καλντέρα του ομώνυμου ηφαιστείου, και δημιουργήθηκε μετά από μια έκρηξη ενός ηφαιστείου, πριν 26.500 χρόνια.

 Γέλοουστόουν-ΗΠΑ

Η καλντέρα του Γέλοουστόουν βρίσκεται στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα των Η.Π.Α. ανακάλυψαν στο κατώτερο φλοιό του υπερ-ηφαιστείου ένα τεράστιο αποθεματικό μάγματος που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, θα μπορούσε να γεμίσει 11 φορές το Γκραν Κάνυον που βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα ή το μεγαλύτερο μέρος της Κασπίας Θάλασσας.

 Σέρο Γκουάτσα-Βολιβία

Το Σέρο Γκουάτσα, μια καλδέρα της Μειόκαινου περιόδου, που βρίσκεται στην επαρχία Σουρ Λίπες της Βολιβίας, αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού συμπλέγματος των Άνδεων. Η έκρηξή της είχε ελάχιστο όγκο 1.300 κυβικών χιλιομέτρων και κάλυψε έκταση τουλάχιστον 5.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa