Κόσμος

Τρόμος μετά την επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από τη Β. Κορέα – Έκτακτο συμβούλιο του ΟΗΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) νέου τύπου, του Hwasong-15 και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς πλέον επιβεβαίωσε τη δυνατότητά της να πλήξει στόχους με πυρηνικά και σε άλλες ηπείρους του πλανήτη, πλην της Ασίας.

Η αγαπημένη παρουσιάστρια της Βόρειας Κορέας, η Ρι Τσουν-Χι, εμφανίστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας για να ανακοινώσει αυτή την επιτυχία: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε με περηφάνια ότι επιτέλους καταφέραμε να πετύχουμε τον ιστορικό μας σκοπό, να γίνουμε πυρηνική δύναμη», δήλωσε. «Η μεγάλη επιτυχία της δοκιμής του ICBM Hwasong-15 είναι μια ανεκτίμητη νίκη του μεγάλου, ηρωικού λαού» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε.

Η ίδια η Πιονγιάνγκ, όπως αναφέρθηκε στη μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης, διατυμπανίζει ότι το δραστικό βεληνεκές του πυραύλου που δοκίμασε χθες της επιτρέπει να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου». Δυτικός αναλυτής τόνισε ότι κρίνοντας από την πορεία που ακολούθησε ο πύραυλος, φαίνεται ότι έχει όντως βεληνεκές 13.000 χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής η Πιονγκγιάνγκ και ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

Ο πύραυλος ήταν στον αέρα για 50 περίπου λεπτά, ταξίδεψε για 1.000 χλμ. (620 μίλια) και έφθασε σε υψόμετρο 2.800 μιλίων προτού πέσει στα νερά της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Ώρες μετά την εκτόξευση ο Πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε ότι «θα το φροντίσει», λέγοντας ακόμη ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Από τη μεριά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει «μια απειλή για όλον τον κόσμο».

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας) μετά από απαίτηση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».

Το ΝΑΤΟ εξάλλου διεμήνυσε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του καταδίκασε τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ. «Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας», μια ενέργεια η οποία «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας», έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa