Πολιτική

Τσίπρας: «Άρχισε το οριστικό τέλος των μνημονίων»

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο πολύκροτο πολυνομοσχέδιο αλλά και ότι μετά το πέρας αυτού «αρχίζει οριστικά το τέλος των μνημονίων».

«Με την σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος γιατί ουσιαστικά ολοκληρώνεται το μέρος των προαπαιτουμένων. Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και 3ης αξιολόγησης είμαστε μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων. Αυτή η πραγματικότητα δίνει κουράγιο και ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο αλλά την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. Πρώτο απ όλα στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε την χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο έριξε ευθείες βολές  προς τη Νέα Δημοκρατία: «Σταχυολογώ πως από την πρώτη στιγμή επιχειρηματολογούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2015. Δεν υπάρχει άλλος αρχηγός, ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό καταγράφει πρωτιά, ζητώντας αλλαγές με την ανάληψη της ηγεσίας στην ΝΔ. Προέβλεψε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει και εξέπεμπε την βεβαιότητα ότι η χώρα θα καταλήξει στα βράχια. Αργότερα μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα πετύχουμε κανένα στόχο του προγράμματος και αποτελεί νομοτέλεια η εφαρμογή του κόφτη. Διαψεύστηκε παταγωδώς και αντί για κόφτη ήρθε μέρισμα, αλλά αυτός συνέχισε στο ίδιο βιολί, διαβεβαιώνοντας ότι η 2η αξιολόγηση δεν θα κλείσει. Όταν έκλεισε και η 2η αξιολόγηση, με μηδενικό επιπλέον δημοσιονομικό ισοζύγιο, μας είπε ότι έκλεισε μεν, αλλά με αντάλλαγμα 4ο μνημόνιο.

Όταν βγήκαμε δοκιμαστικά στις αγορές το αμφισβήτησε, συγκρίνοντας την δική μας έξοδο με την έξοδο στις αγορές επί του κ. Σαμαρά. Αργότερα διαβεβαίωνε και πάλι ότι η τρίτη αξιολόγηση θα καθυστερήσει τόσο πολύ, που δεν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Κάποια στελέχη της ΝΔ ή που κινούνται στο περιβάλλον της, ενημέρωναν επενδυτές ότι επίκειται μεγάλη κρίση. Όταν φάνηκε ότι και η τρίτη αξιολόγηση κλείνει σε χρόνο ρεκόρ και τα επιτόκια δανεισμού έπεσαν σε επίπεδο ρεκόρ, και πάλι δεν άλλαξε ο χαβάς».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER