Πολιτική

Τσίπρας: Σωστά κλείνουν τα σύνορα

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη διαχείρισή της στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Ο κ. Τσίπρας, ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ επεσήμανε πως αυτό που συμβαίνει στον Έβρο με τη μαζική απόπειρα να περάσουν μετανάστες από τα σύνορα, δεν συνιστά εισβολή.

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως ορθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα, ενώ ζήτησε να διαμορφωθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τονίζοντας: «Από τη στιγμή που υπάρχει μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε η τωρινή κυβέρνηση. Και εμείς κλείσαμε τα σύνορα. Το 2015 μπήκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά ακριβώς γιατί είχαμε κλείσει αποτελεσματικά τα σύνορα στον Έβρο, χωρίς να δημιουργούμε μισαλλοδοξία. (…) Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας αλλά να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας. Και όταν έχουμε μια τέτοια απειλή να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αμέσως μετά τις εκλογές αποδυνάμωσε τις δυνάμεις ασφαλείας στο νομό Έβρο: «Πρώτα απ όλα έχουμε μια Τουρκία που αυξάνει την προκλητικότητά της συνολικά, όχι μόνο με τις ροές. Με την τουρκολιβυκή συμφωνία, με την παρουσία του ερευνητικού στα ελληνικά ύδατα. Η κατάσταση των τελευταίων ημερών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ουσιαστική στήριξη από την ΕΕ. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν είναι τα χερσαία σύνορα. Και το Μάιο του 2019, η κ. Γεροβασίλη είχε βρεθεί στον Έβρο και είχε ανακοινώσει την δημιουργία πλωτού σώματος συνοριοφυλακής στον Έβρο. Και ο κ. Χρυσοχοΐδης λίγες ημέρες μετά τις εκλογές πήρε 80 συνοριοφύλακες από τον Έβρο για να φυλάνε τα Εξάρχεια. Το μεγάλο και το δύσκολο μέτωπο για τη χώρα είναι στα νησιά μας.  Βεβαίως και υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Αλλά όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου, οφείλεις βάσει του διεθνούς δικαίου να τον διασώσεις».

Διαχώρισε τη θέση του από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί το άνοιγμα των συνόρων, υποστηρίζοντας: «Οι νέοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν. Αλλά εμείς που διαχειριζόμαστε  αυτές τις καταστάσεις με βάση τις αξίες μας οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ασφάλεια».

Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη νέα κρίση, τονίζοντας πως «σφυράει κλέφτικα»: «Το 2015, 860.000 άνθρωποι καταγράφηκαν και πέρασαν από τα νησιά. Και από εκεί πέρασαν στην Ευρώπη. Η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, ήταν οι δύο γιαγιάδες στη Λέσβο. Ξαφνικά η ΕΕ κλείνει τα σύνορα και εμείς διεκδικήσαμε – με όποιες συμμαχίες είχαμε- να υπάρξει διέξοδος μέσα από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας αλλά και μέσω των μετεγκαταστάσεων . Η Μόρια ήταν μια εξέλιξη αρνητική – χτίστηκε για 2.500 ανθρώπους. Δεν θέλω να αποποιηθώ των ευθυνών μου, αλλά είχαμε βρει λύση. Σήμερα έχουμε μια μονομερή ακύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας από την Τουρκία. Και τι κάνει η ΕΕ; Σφυράει κλέφτικα, έρχεται στον Έβρο και μας χτυπάει φιλικά στην πλάτη. Όσο ήμουν πρωθυπουργός η συμφωνία εφαρμοζόταν.  Η κυβέρνηση να απειλήσει με βέτο σε όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και να απειλήσει την Τουρκία ακόμα και με κυρώσεις».

Επιπρόσθετα τόνισε πως με τις κινήσεις της η κυβέρνηση έχει ταυτιστεί με τους «σκληρούς της Ευρώπης»: «Σωστά κλείσαμε τα σύνορα, αυτονόητο ήταν αυτό που έγινε. Αλλά δεν πρέπει να στήνεις επικοινωνιακές φιέστες με τους Ευρωπαίους την ώρα που φταίνε. Ταυτιστήκαμε και εμείς με τους σκληρούς της Ευρώπης. Αυτοί που έκλειναν σε εμάς τα σύνορα. Αυτοί θέλουν η Ελλάδα να γίνει “μαύρο κουτί”. Το πρόβλημά μας είναι ότι εδώ και επτά μήνες η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν γεωπολιτικό εκβιασμό τον οποίο όφειλε η κυβέρνηση να είχε προβλέψει και να αποτρέψει. Η κυβέρνηση αφήνει όλους τους μετανάστες στα νησιά γιατί δεν θέλουν οι τοπάρχες να πάρουν 100 – 200 πρόσφυγες στα χωριά τους. Χρειάζεται στρατηγική απέναντι σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο και να διεκδικήσουμε από τους ευρωπαίους συμμάχους».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν συγκαλεί συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει μια πολύ ακραία επιθετική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, δεν υιοθετώ τα περί εισβολής, γιατί η εισβολή είναι πόλεμος. Και πρέπει να νικήσεις τον αντίπαλο, που αντίπαλος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι οι πρόσφυγες. Αν δεν θέλει να συγκαλέσει συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ας με έπαιρνε τηλέφωνο να ρωτήσει πως διαχειρίστηκα εγώ την κρίση. Και από πάνω μας κάνουν πλακίτσα για το που ήμουν την Καθαρά Δευτέρα; Είναι ανεύθυνα πράγματα αυτά. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή πολιτική».

Απαντώντας δε στις αιχμές της  ΝΔ περί απουσίας του από το δημόσιο διάλογο εδώ και τόσες ημέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Είναι αστείο η ΝΔ να ψάχνει να με βρει ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Δεν είμαι εγώ πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ο κ. Μητσοτάκης. Θα ευχόμουν αυτές τις ώρες, το κυβερνών κόμμα να δείξει υπευθυνότητα. Το εύκολο είναι να κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Το δύσκολο είναι να υπάρχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης. Την Παρασκευή συγκάλεσα σύσκεψη με τη συμμετοχή πρώην υπουργών της κυβέρνησης μου και βγάλαμε αναλυτική ανακοίνωση. Έκανα δήλωση την προηγούμενη ημέρα. Ο λαός ψήφισε κάποιον να διαχειριστεί την κρίση. Όχι εμένα όμως. Έχω διαχειριστεί κρίσεις και ήμουν εκεί, και τα διαχειρίστηκα με σχετική επιτυχία. Στους επτά μήνες αυτούς μήνες το προσφυγικό χειροτέρεψε. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.600 και σήμερα έχει 25.000».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa