Κορωνοϊός

Τσιόδρας για κορονοϊό: Η Ευρώπη στα «βήματα» της Χουμπέι

Η Ευρώπη θα έχει εξέλιξη ανάλογη της Χουμπέι, όπως εκτιμούν επιστήμονες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού.

Αναλυτικά, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό σημείωσε πως ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κορονοϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 10πλασιάστηκε, στην Ευρώπη.

Συγκρίνοντας αυτή την πορεία με την πορεία στην Χουμπέι, στην Κίνα, οι επιστήμονες στο κέντρο εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων λίγων ημερών ή εβδομάδων συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως “στην ίδια εκτίμηση των ευρωπαίων συναδέλφων τονίζεται ισχυρά πως απουσία μέτρων ο ιός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα”.

“Θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα που έχουν να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Νομίζω πως η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη που οι συνάδελφοι επιστήμονες είναι ανήσυχοι. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με την καλή ανησυχία και να ευελπιστούμε στη μείωση της επιδημικής καμπύλης με την τήρηση των μέτρων. Ήδη, δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, δεν έχουμε εκθετική αύξηση, αν όμως τα μέτρα αρθούν να είστε βέβαιοι πως θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα”, υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Η επιδημία δεν δείχνει σημάδια εκθετικής αύξησης

Όπως διαμήνυσε ο κ. Τσιόδρας η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους.

“Έως τώρα δεν δείχνει σημάδια εκθετικής αύξησης”, είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε πως σε καμία περίπτωση πάντως δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. “Είμαστε ακόμα μέσα στη μάχη -να μην πω στην αρχή της μάχης- ο καθένας από τη δική του μεριά οφείλει να βοηθήσει”.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa