Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Τύμπανα πολέμου στην Αυτοδιοίκηση

Σε λίγες μέρες τύμπανα πολέμου θα ακουστούν από άκρη σε άκρη της χώρας μας, στους χώρους των δήμων και των περιφερειών.

Μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία, κάθε πέντε, τέσσερα ή τριάμισι χρόνια, ανάλογα με τις επιταγές της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας.

Μια μονότονη διαδικασία αλλαγής ή μη, καπεταναίων και πλεύσης. Αυτήν τη φορά η διαδικασία κρίνεται και επικίνδυνη. Μια επικινδυνότητα όμως καλά καμουφλαρισμένη, με τις ευλογίες του υπουργείου Εσωτερικών, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής. Απλής και όχι άδολης, όπως έχει εξηγηθεί πολλάκις.

Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών. Κάποτε, τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών είχαν χαρακτήρα εμπιστοσύνης ή μη στην κυβέρνηση. Σήμερα, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ την πρώτη θέση κατέχει το θέμα της κυβερνησιμότητας δήμων και περιφερειών την επόμενη μέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο «σπουδαίος» δεύτερος σε σταυρούς, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να «δημαρχεύσει», ο πρώτος σε σταυρούς. Θα ζήσουμε τα επίχειρα της ελαφρότητας του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής. Θα πληθύνουν οι πολιτικοί Ιαβέρηδες και η παρακμή του πολιτικού συστήματος θα συνεχίζεται σε κάθε απόπειρα συνεννόησης. Ρεβανσισμός, συναλλαγή, εκβιασμοί και απαιτήσεις παράλογες και εξωφρενικές.

Την επομένη των εκλογών θα δούμε τη μεταμόρφωση των αφηγημάτων ελπίδας των υποψηφίων σε αφηγήματα μίσους και εκδίκησης. Ένα πισωγύρισμα σε ναρκοθετημένες βάσεις.

Ο πρώτος σε ψήφους θα πρέπει να προσχωρεί στην άποψη και στα πολιτικά πιστεύω ακόμη και του τελευταίου σε ψήφους. Αλλιώς, θα άρει την εμπιστοσύνη και τότε ούτε τα πιο απλά δεν θα μπορούν να περάσουν από το αυτοδιοικητικό συμβούλιο.

Κάθε απόφαση κινδυνεύει να είναι προϊόν πολιτικών και ηθικών απορριμμάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι επίδοξοι μνηστήρες για τους θώκους της Αυτοδιοίκησης δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει η απλή αναλογική στην κυβερνησιμότητα και εξακολουθούν να πολιτεύονται προεκλογικά, όπως παλιά. Με άκριτη παροχολογία, έντονους διαξιφισμούς, προσωπικές επιθέσεις, λασπολογία και πληθώρα των γνωστών μας fakenews οδηγούν την προεκλογική κούρσα, αδιαφορώντας για τις συνεργασίες της επόμενης μέρας.

«Κατουράς στη θάλασσα, θα το βρεις στο αλάτι», όπως είχε πει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης.

Η κυβερνησιμότητα την «επόμενη» μέρα σε πολλούς δήμους και περιφέρειες είναι υψηλού ρίσκου και αναγκαίος συμβιβασμός είναι το βασικό χαρακτηριστικό ενός ευέλικτου μυαλού. Διαφορετικά, τη δουλειά της αυτοδιοικητικής Αρχής θα κάνει η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, δηλαδή το «μακρύ» χέρι της κεντρικής εξουσίας. Και σίγουρα αυτό είναι ένα μακροβούτι στο παρελθόν και γυρίζει την Αυτοδιοίκηση πολύ πίσω.

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

  • Διαβάστε την εφημερίδα Παρασκήνιο Read more…

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa