Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Σαράντα πέντε ημέρες νέας διακυβέρνησης, και ζούμε ασφαλώς ακόμη την πρώιμη φάση της, αυτήν των μικρών βημάτων και των πολιτικών «χαμηλής πτήσης», από τις οποίες δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία και τις επιδόσεις της στο μέλλον.

Στις πρώτες 45 ημέρες κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. υπήρξαν πράγματι σοβαρότητα, κινητικότητα και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Υπήρξαν (και υπάρχουν) υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη που έδρασαν οργανωμένα και αποτελεσματικά, απέδωσαν έργο και έλυσαν τρέχοντα προβλήματα με επάρκεια και τη δέουσα ταχύτητα. Καταγράφηκαν και αβελτηρίες, όπως στην περίπτωση της Σαμοθράκης, και υπερβολές επικοινωνιακού χαρακτήρα από ορισμένα απαράσκευα στελέχη, τα οποία έσπευσαν να αναδείξουν ως μείζονες, τυπικές διοικητικές πράξεις.

Όμως, τώρα για την κυβέρνηση αρχίζουν τα δύσκολα. Και βεβαίως για την ελληνική οικονομία, για την πραγματική κατάσταση της οποίας στην προεκλογική περίοδο δεν έγινε καμιά ουσιαστική συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δώσει εικόνα success story και η Ν.Δ. να μην «τρομάξει» τον κόσμο. Μόνο που υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Το ένα αφορά τα παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία επιμένουν οι Ευρωπαίοι και τα οποία δεν επιτρέπουν ούτε την ανάπτυξη ούτε τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Το άλλο αφορά την παγκόσμια ύφεση, που δείχνει να είναι προ των πυλών. Αφορά έναν συνδυασμό γεγονότων και συνθηκών, που διαμορφώνουν περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Τα μέτρα προστατευτισμού, που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η υπεραύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα και οι απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύει εναντίον των Ευρωπαίων πιέζουν το διεθνές εμπόριο και προκαλούν αντιδράσεις, επιβάλλοντας την υιοθέτηση αντιμέτρων από την πλευρά των θιγομένων.

Το προπαρασκευαζόμενο άτακτο Brexit επιτείνει τις αβεβαιότητες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και οι αναφορές του Μπόρις Τζόνσον σε νέες κρατικές εμπορικές ομαδοποιήσεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες όσων θεωρούν ότι τίθεται εν αμφιβόλω πλέον η -κατακτημένη τις τελευταίες δεκαετίες- ελευθερία του διεθνούς εμπορίου. Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, η οποία μπορεί να οδηγηθεί στην ύφεση αν επιμείνουν οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως και να έχει, οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες για τη μικρή μας πατρίδα. Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ήλπιζε ότι θα ευνοηθεί από το διεθνές περιβάλλον, μάλλον θα αναγκαστεί να διεκδικήσει την πολυπόθητη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με χαμηλές προσδοκίες, σε χρόνους αστάθειας και αβεβαιότητας, γεγονός που πολλαπλασιάζει τόσο τις απαιτήσεις όσο και τις προσπάθειες. Και, σε τούτους τους άγονους καιρούς, δεν χωρούν αναστολές και αμφιταλαντεύσεις.

Συνεννόηση και συνεργασία για τα «μεγάλα και σοβαρά»

Μπορεί να υπάρξει απάντηση σε όλους τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν; Βεβαίως, ναι. Μόνο που απαιτούνται τώρα άλλη νοοτροπία και πρακτική για να τονωθεί η πραγματική οικονομία και να ανασάνει επιτέλους η κοινωνία. Χρειάζεται άλλη συνεννόηση στα «μεγάλα και σοβαρά» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς και περιττές κόντρες. Με κριτήριο τη συσπείρωση απέναντι σε προκλήσεις και όχι με το βλέμμα στις… δημοσκοπήσεις. Η Ν.Δ. (και το ΚΙΝ.ΑΛ.) είχαν επιδείξει τον Ιούλιο του 2015, αλλά και αργότερα, για λόγους εθνικού συμφέροντος, πνεύμα συνεννόησης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Υπό ανάλογες συνθήκες, που ενδεχομένως θα διαμορφωθούν, επιβάλλεται να επιδείξει και ο αντιπολιτευόμενος σήμερα ΣΥΡΙΖΑ πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Διαφορετικά, «ας κατέβει στους δρόμους», όπως απειλούν μερικοί, για λόγους… εθνικού (και όχι κομματικού) συμφέροντος. Για να γίνουμε… Αργεντινή.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa