Κόσμος

Υμνεί τον Σχοινά και ζητά να…  «ξαναβαπτιστεί» το χαρτοφυλάκιο ο Γιούνκερ

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα η επόμενη Κομισιόν υπό την Ούρσoυλα φον ντερ Λάιεν  από την ονομασία του χαρτοφυλακίου το οποίο αναλαμβάνει ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς, το οποίο επιγράφεται ως “Protecting the European way of life” (Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής).

Με αφορμή την ονομασία του χαρτοφυλακίου, ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται λέγοντας ότι αυτός ο τίτλος σηματοδοτεί την οχύρωση της Ευρώπης απέναντι στους μετανάστες και ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε να αλλάξει ο τίτλος.

Ορισμένοι Γερμανοί σχολιαστές διαβλέπουν επίθεση Γιούνκερ στην  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο ο ίδιος ξεκαθαρίζει μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία ότι τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι.

«Εγώ επισήμανα με κριτική διάθεση ότι η περιγραφή αρμοδιοτήτων για τον Επίτροπο Σχοινά θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις», είπε ο Γιούνκερ και προσέθεσε: «Διαβάζω στον γερμανικό τύπο ότι επιτίθεμαι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δεν ισχύει αυτό, απλώς με εξοργίζει η παρερμηνεία την οποία προκαλεί η συγκεκριμένη περιγραφή αρμοδιοτήτων. Δεν πρόκειται για λάθος της κυρίας φον ντερ Λάιεν, θα το διορθώσει πάντως, πιστεύω, τις επόμενες μέρες».

Από το 2014 και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η θητεία της σημερινής Κομισιόν, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς βρίσκεται δίπλα στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ως Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου.

Σε μία εγκωμιαστική αναφορά για τον νέο Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός τονίζει τα εξής: “Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν για μένα Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου, μπορώ να αντιληφθώ ακόμη και τις διακλαδώσεις της σκέψης του. Δεν είναι κάποιος που θέλει να κρατήσει δυστυχισμένους ανθρώπους μακριά από την Ευρώπη, αισθάνεται συμπόνια για εκείνους που υποφέρουν. Και γι αυτό θα ήταν καλό να ξεκαθαριστούν όλα αυτά. Το ίδιο συμβαίνει με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και εκείνη δεν απορρίπτει τον ξένο, δεν είναι τέτοιος άνθρωπος”.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa