Οικονομία

Πώς δικαιολογεί το Υπουργείο Οικονομικών την «τρύπα»

Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται με ανακοίνωσή του πως τα έσοδα του Σεπτεμβρίου υπολείπονται κατά 2,29 δις του στόχου. Ο λόγος που θεωρεί το υπουργείο ότι ήρθε η άνω πτώση είναι ότι έπεσαν έξω οι προβλέψεις για επιστροφές φόρων.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο αποδίδει την χρονοκαθυστέρηση του ΕΝΦΙΑ και την είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως σημαντικό παράγοντα αυτής της πτώσης.

Ωστόσο το υπουργείο έχει αντιρρήσεις ως προς τη δημοσιογραφική κάλυψη των αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού και μάλιστα εξέδωσε και δελτίο τύπου.

Το δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει:

«Φαίνεται πως κάθε δημοσίευση στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών είναι μια καλή ευκαιρία για κάποια ΜΜΕ να κάνουν επίδειξη ημιμάθειας και καταστροφολογίας.

Για όσους και όσες δυσκολεύονται στην αριθμητική διευκρινίζουμε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021 και δεύτερον, στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Για όσους και όσες πάλι κατάλαβαν την αριθμητική αλλά δυσκολεύονται στη λογιστική, διευκρινίζουμε ακόμα ότι οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa