Κορωνοϊός Κόσμος

Υποχρεωτική η μάσκα στην κεντρική Ευρώπη, απειλούνται με πρόστιμο – Το μήνυμα στον Τραμπ

Η χρήση της μάσκας έχει γίνει υποχρεωτική στην κεντρική Ευρώπη για την προστασία από τον κορωνοϊό.  «Δεν είναι σίγουρα στην κουλτούρα μας, αλλά έτσι κατόρθωσαν οι ασιατικές χώρες να μειώσουν τα κρούσματα», δήλωσε την Τρίτη, 30 Μαρτίου, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα σε δημόσιο χώρο, από την 1η Απριλίου και για απροδιόριστο χρονικό περιθώριο.

Η απόφαση επεκτάθηκε αμέσως στην Σλοβενία, ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν ήδη καταστήσει υποχρεωτική την μάσκα σε δημόσιο χώρο εδώ και πολλές ημέρες.

Στη Βουλγαρία, η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να την φοράν,ε ενώ πήρε πίσω την απόφαση να επιβάλλει πρόστιμα, σε αντίθετη περίπτωση, μετά τις αντιδράσεις.

«Πέφτουν» πρόστιμα – Το μήνυμα στον Τραμπ

Σε όλη την κεντρική Ευρώπη, η μάσκα στο πρόσωπο, σε όλες τις εξόδους από το σπίτι, είναι σχεδόν κανόνας. Στις πρωτεύουσες της Τσεχίας και της Σλοβακίας, την Πράγα και την Μπρατισλάβα, οι πολίτες βγαίνουν με καλυμένα τη μύτη και το στόμα, αλλιώς επιβάλλονται πρόστιμα.

Η κεντρική Ευρώπη δείχνει στο εξής πεπεισμένη ότι η μάσκα είναι η λύση. «Κύριε Τραμπ, προσπαθήστε να καταπολεμήσετε τον ιό με τον τρόπο της Τσεχίας. Το να φοράς μια απλή μάσκα μειώνει την εξάπλωση του ιού κατά 80%», έγραψε σε Tweet o πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis.

Ο κ. Babis επαίνεσε επίσης ένα σάιτ που δημοσίευσε ένα εικονογράφημα σύμφωνα με το οποίο η μάσκα επέτρεψε σε πολλές χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία, να μειώσουν την εξάπλωση των μολύνσεων, ενώ οι χώρες όπου δεν χρησιμοποιείται η μάσκα από όλους, οι μολύνσεις είναι πολύ περισσότερες. Κι αυτό παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τους πολίτες να φορούν μάσκα μόνο αν πιστεύουν ότι έχουν μολυνθεί.

Σε κάθε περίπτωση οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν πολύ λιγότερα κρούσματα και θύματα, αλλά είναι δύσκολο να ισχυρισθεί κανείς αν αυτό οφείλεται στη μάσκα ή στην απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.
Η υποχρεωτική μάσκα έγινε κρατική πολιτική και προκάλεσε κύματα αλληλεγγύης. Για να ανταποκριθούν στην έλλειψη μασκών, οι τοπικές κυβερνήσεις κάλεσαν τους πολίτες να κατασκευάσουν οι ίδιοι μάσκες. «Η αδελφή μου δουλεύει σε φαρμακείο και δεν είχε μάσκα, οπότε άρχισα να ράβω μάσκες βαμβακερές παίρνοντας υφάσματα από τη γιαγιά μου», δηλώνει στην Le Monde η Mariana Zelenakova, μεταφράστρια από την Σλοβακία, η οποία φοράει συστηματικά την βαμβακερή γαλάζια μάσκα της όταν βγαίνει από το σπίτι. Την πλένει και τη σιδερώνει καθημερινά. Εχει μάλιστα ράψει περίπου πενήντα και για την οικογένειά της, τους συναδέλφους και τους γείτονές της.

Στην Σλοβακία, αλλά και στην Τσεχία, η μάσκα θεωρείται επιβεβλημένη και έγινε κανόνας. Οι εικόνες της προέδρου της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα, να φοράει μια ασορτί μάσκα με το φόρεμά της στην πρόσφατη ορκωμοσία της κυβέρνησής της, το Σάββατο 21 Μαρτίου, έκαναν τον γύρο της Ευρώπης.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa