Κόσμος

Υποψία εγκλήματος σε βάρος της Πολωνίας – Γιατί κατηγορούν τον Τουσκ;

Υπόλογο θεωρεί τον Ντόναλντ Τουσκ ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Αντόνι Μασιέρεβιτς ο οποίος ζήτησε από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον ρόλο του στο αεροπορικό δυστύχημα του 2010, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο τότε πρόεδρος της χώρας, Λεχ Κατσίνσκι.

Στην επιστολή του προς το γραφείο του εισαγγελέα γίνεται λόγος για «υποψία εγκλήματος που διέπραξε σε βάρος της Πολωνίας ο Ντόναλντ Τουσκ», καθώς ενώ ήταν πρωθυπουργός «δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντά του», όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ τα οποία επικαλείται το Politico.

Το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι ο Τουσκ απέτυχε να διασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή της Πολωνίας στην έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα, μαζί με τους Ρώσους αξιωματούχους και ότι δεν ανάγκασε τη Μόσχα να επιστρέψει στην Πολωνία τα συντρίμμια του αεροσκάφους, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει.

«Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έκανε παράνομη συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία έβλαψε την Πολωνία και πρέπει να θεωρηθεί υπόλογος», είπε ο Μασιέρεβιτς στην εφημερίδα Gazeta Polska Codzienna.

Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους- πέρα από τον τότε πρόεδρο- 18 Πολωνοί βουλευτές, οι οποίοι ταξίδευαν στη Ρωσία για την επέτειο της σφαγής του Κατίν. Το αεροπλάνο συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Σμόλενσκ.

Το αίτημα αυτό του υπουργού Αμυνας κλιμακώνει εκ νέου την κόντρα μεταξύ της πολωνικής κυβέρνησης και τον Τουσκ. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που δεν στήριξε την επανεκλογή του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αρχές Μαρτίου, απειλώντας- χωρίς επιτυχία- να μπλοκάρει την ψηφοφορία.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa