Οικονομία

Φθηνό χρήμα στις τράπεζες- Η ΕΚΤ ανοίγει πάλι τη στρόφιγγα

Προσπαθώντας να τονώσει την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ΕΚΤ ανοίγει πάλι τους κρουνούς ρευστότητας και θα διοχετεύσει φθηνό χρήμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διατηρώντας τα βασικά επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Προαναγγέλλει μάλιστα ότι θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος έτους – ίσως και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν είναι αναγκαίο για να «πάρει μπροστά η μηχανή» και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης  υιοθετεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και από τον προσεχή Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 θα διενεργεί ανά τρίμηνο πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, προσφέροντας “ποταμούς” ρευστότητας.

Οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα έχουν τη δυνατότητα  να δανεισθούν από την ΕΚΤ ποσά έως το 30% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγήσει.

Προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα στο σύστημα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει επιπλέον να επανεπενδύει σε ομόλογα το σύνολο των εσόδων που αποκομίζει από λήξεις ομολόγων, τα οποία έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς χρεογράφων.

Οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας προκάλεσαν άνοδο τιμών (πτώση αποδόσεων) στα ομόλογα της Ευρωζώνης και αποδυνάμωση του ευρώ έναντι δολαρίου και άλλων νομισμάτων.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa