Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Φτάνει η στήριξη από τα ΜΜΕ;

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υστερεί σε όλα.

Υστερεί στις δημοσκοπήσεις, σε πρωτοβουλίες, σε «agenda setting» πολιτικών θεμάτων και προώθησής τους στην κοινή γνώμη.

Εσωκομματικές γκρίνιες, αντιπολίτευση σε θέματα επικαιρότητας, απουσία από προτάσεις κυβερνησιμότητας. Με πολύ απλά λόγια, η κυβέρνηση παίζει «μπάλα» μόνη της. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποστεί πολλές μεταλλάξεις, ιδεολογικές, οργανωτικές, στρατηγικές, με αποτέλεσμα να είναι λίγο αριστερά, λίγο κεντρώο, λίγο κεντροαριστερό με απροσδιόριστο DNA. Η ανάστασή του ταυτίζεται με την προσμονή ενός θαύματος, εκτός αν τα λάθη και οι αστοχίες του κυβερνώντος κόμματος άρχισαν να «ξεκλειδώνουν» τα στόματα και να οδηγούν τα πόδια των πολιτών στους δρόμους και στις πλατείες. Μεγάλο ζητούμενο, η δομική αντιπολίτευση και όχι η ευκαιριακή.

Το επόμενο διάστημα, και πέραν των δέκα μηνών, τα πράγματα θα εξελιχθούν δύσκολα για το σύνολο της κοινωνίας.

Σήμερα, η κυβέρνηση σε καθημερινή βάση επεξεργάζεται το πολιτικό «story» της ημέρας.

Η «πολιτική γραμμή της ημέρας» μεταβιβάζεται από τα φίλια μίντια άμεσα, σκηνοθετώντας εικόνες και μηνύματα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους και να προλάβουν τα αντίπαλα μηνύματα, που τις περισσότερες φορές δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Στα κυβερνητικά κλιμάκια, γνωρίζουν ότι η άσκηση εξουσίας ταυτίζεται με ένα είδος προεκλογικής εκστρατείας, με αποτέλεσμα τη δόμηση – σκηνοθέτηση, ενός νέου πολιτικού οράματος, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα τους. Τα παραδείγματα πολλά. Από τις απαγορεύσεις εξόδου, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, λόγω της πανδημίας, αλλά και πολλές ακόμη «υπαγορεύσεις» που θεωρούν αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, δικαιολογημένα εν μέρει!

Η πανδημία έφερε αυταρχικές δημοκρατίες μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλον τον κόσμο. Αυτό είναι ηλίου φαεινότερον!

Απώτεροι στόχοι είναι η απόσπαση της προσοχής των πολιτών από τα ουσιώδη διακυβεύματα, όπως η φτωχοποίηση, η χειραγώγηση μέσων, οι περίεργες μεθοδεύσεις εξωτερικών θεμάτων και άλλα ακανθώδη.

Φυσικά, όλες οι χώρες, μηδέ εξαιρουμένης και της χώρας μας, διαθέτουν ικανότατους δεξιοτέχνες της προπαγάνδας, «spin doctors», «story tellers» όπως λέγονται στην αγγλική γλώσσα, «παραμυθάδες» στην ελληνική.

Όμως, η δημιουργία μιας αντι-πραγματικότητας με μυθοπλασίες έχει τα όριά της.

Μετά από μια δεκαετία μνημονίων και οικονομικής ανέχειας μεγάλης μερίδας πολιτών, η οποιαδήποτε «φούσκα» εικονικής πραγματικότητας που δημιουργείται από προπαγανδιστικούς μηχανισμούς θα «σκάσει» με πάταγο!

Όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι για τους πολιτικούς προηγούνται οι επόμενες εκλογές και όχι οι επόμενες γενιές, τότε ποιος θα δει και δεν θα φοβηθεί την αληθινή σιωπηλή εξουσία, που είναι ο λαός;

Πιο απλά. Η έλλειψη νοσοκομειακής περίθαλψης λόγω κορονοϊού, η αδυναμία οικονομικής επιβίωσης λόγω κρίσης και πιθανές αστοχίες στα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό είναι σπόροι για το «αφιόνι» του λαού. Και τότε, γαία πυρί μειχθήτω κατά τα κοινώς λεγόμενα…

Ένα τρίπτυχο προβλημάτων, που καταρρίπτει μύθους για τη δύναμη των μίντια και με ακρίβεια βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους θέση. Μια ματιά στην ιστορία θα επιβεβαιώσει του λόγου τα γραφόμενα. Η επιστροφή στην κανονικότητα, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, εκτός του ότι νοηματοδοτείται διαφορετικά από τον εκάστοτε λήπτη, είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Κράσαρε, λόγω πρωτόγνωρων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία. Είμαστε πολλά «κλικ» μακριά της!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa