Για μια ακόμη χρονιά η χώρα έζησε απροστάτευτη τον ενιαύσιο εφιάλτη των πυρκαγιών, μετρώντας χαμένες ανθρώπινες ζωές, εκατοντάδες καμένα σπίτια και νεκρωμένους πνεύμονες πρασίνου. Κόλαση του Δάντη στο Μάτι, στην Ανατολική Αττική, τραγωδία στην Κορινθία.

Τόσες μέρες μετά, και εξακολουθούμε να λέμε και να γράφουμε τα ίδια, που λέγαμε και γράφαμε σχεδόν κάθε φορά, όταν είχαμε και πάλι μεγάλες πυρκαγιές. Ποιος φταίει, ποιοι βάζουν τις φωτιές, γιατί δεν παραιτήθηκε κανείς υπεύθυνος… Τα ίδια και η… Πολιτεία. Στον κόσμο της… Την ώρα που η φονική πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη σε μερικές περιοχές και είχε… ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο στο Μάτι, είδαμε τη μισή κυβέρνηση και την ηγεσία της Πυροσβεστικής σε… ριάλιτι. Και τον πρωθυπουργό να προβληματίζεται για την ταυτόχρονη εκδήλωση των πυρκαγιών, θέλοντας να υπονοήσει ύποπτο δάκτυλο πίσω από τις πυρκαγιές. Αυτά έβλεπαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου και γράφτηκαν τα πιο απίθανα. Μέχρι που τις πυρκαγιές έβαλαν κάποιοι, που τώρα στις περιοχές αυτές θα αναλάβουν το έργο εξόρυξης και εκμετάλλευσης του ορυκτού μας πλούτου…

Τι είναι αυτό, αλήθεια, που κάνει έναν νομικά και πολιτικά υπεύθυνο παράγοντα να ρίχνει τις ευθύνες για τις πυρκαγιές σε εμπρηστές, χωρίς να έχει καμιά απόδειξη στα χέρια του; Και τι είναι αυτό που κάνει ΜΜΕ και πολίτες να συμπορεύονται μ’ αυτές τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες; Μήπως γιατί είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές, αλλά δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε και μετατοπίζουμε αλλού τις ευθύνες; Εντάξει, σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν και φυσικοί αυτουργοί, εμπρηστές και βαλτοί. Και κάποτε ήταν και οικοπεδοφάγοι. Υπάρχουν και οι ανεύθυνοι που ψήνουν ή καίνε χόρτα όταν φυσούν βοριάδες.

Όμως τις φωτιές, βασικά, κατά το… ελληνικότερον, τις βάζει το αιώνιο ελληνικό κράτος. Το οποίο επίσης δεν μπορεί και να τις σβήσει. Με την ανοργανωσιά του, την αδιαφορία του και την ανοχή του. Προκειμένου να μη θίξει, αλλά και για να αυγατίσει τους «πελάτες» του. Τους οποίους έχει εξαναγκάσει και διευκολύνει εδώ και χρόνια να χτίσουν αυθαίρετα μέσα σε εύφλεκτους, αυθαίρετους παραδείσους, χωρίς έργα υποδομής.

Το αιώνιο ελληνικό κράτος που αφήνει επί χρόνια να λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές και σκουπιδότοποι με εύφλεκτα υλικά και τζάμια, που δεν κάνει αποψιλώσεις, διανοίξεις ζωνών πυροπροστασίας, δεν συντηρεί υδατοδεξαμενές και δεξαμενές λήψης νερού από τα ελικόπτερα.

Το αιώνιο ελληνικό κράτος (κυρίως οι δημοτικοί άρχοντες) που δεν συγκινείται, όταν ασυνείδητοι κάτοικοι δεν καθαρίζουν τα κτήματα και τις αυλές τους από την ξεραΐλα των φυτών.

Το αιώνιο ελληνικό κράτος, που αφήνει ανεξέλεγκτη τη ΔΕΗ να περνά τα φθαρμένα της καλώδια από δάση και κατοικημένες περιοχές και τους πυλώνες της χωρίς συντήρηση. Ένα σωρό πυρκαγιές (οι περισσότερες) πιάνουν εξαιτίας της ΔΕΗ, όπως βεβαιώνουν και πορίσματα της Πυροσβεστικής, κι όμως η εκάστοτε κυβέρνηση αποφεύγει να τη «δείξει», από κρατική αλληλεγγύη, μην τυχόν και αρχίσουν βροχή οι μηνύσεις και δεν της φτάνουν της ΔΕΗ τρεις προϋπολογισμοί να πληρώνει αποζημιώσεις.

Το αιώνιο ελληνικό κράτος που πάντα καταλαμβάνεται απροετοίμαστο. Στην προκειμένη περίπτωση, τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν σχετικές προειδοποιήσεις από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, λόγω του επερχόμενου καύσωνα. Και όντως, μόλις ανέβηκε η θερμοκρασία και άρχισαν τα μελτέμια, πύρινα μέτωπα ξεπήδησαν από το πουθενά σε Κορινθία και Ανατολική Αττική.

Οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, με ταχύτητα, αιφνιδιάζοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες αποδείχθηκαν ανίσχυρες και εν πολλοίς απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα. Δεν θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται επί ποδός πολέμου εδώ και καιρό και τα μέσα πυρόσβεσης να έχουν επαυξηθεί; Και να είναι έτοιμες να εφαρμόσουν σχέδια κατάσβεσης ή εκκένωσης περιοχών; Αλλά όταν η κατάσταση της Πυροσβεστικής στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου βρισκόταν εκεί που ήταν το 2000, τι περιμένεις; Με δύναμη 11.000 πυροσβεστών, από τους οποίους οι 8.000 κατέχουν οργανική θέση και οι υπόλοιποι είναι πενταετούς υποχρέωσης (από αυτούς, 300 μετακινήθηκαν στα αεροδρόμια της Fraport), τι να πεις;

Όλα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Ανυπαρξία εφαρμογής κανόνων κράτους, κυβερνητική και ατομική ασυνειδησία, ατιμωρησία, ωχ αδελφισμό, έλα μωρέ τώρα. Και όλα αυτά υπάρχουν εδώ και χρόνια. Γιατί η σύνθεση της χώρας είναι η ίδια και η νοοτροπία επίσης.

Όμως φτάνει πια. Η Ελλάδα πλήρωσε μέχρι τώρα ακριβά την κρατική απάθεια από την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Και έχει θρηνήσει εκατοντάδες θύματα τις τελευταίες δεκαετίες. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε κυβερνητική ή υπηρεσιακή αβελτηρία.

Οι πυρκαγιές είναι εδώ και κάθε χρόνο θα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες. Δεν υπάρχει χώρος πλέον για φθηνές δικαιολογίες και καταφυγή σε συνωμοσιολογίες. Είναι καιρός η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Δεν μπορεί να εξακολουθούμε να παραμένουμε (όλοι) στο ίδιο έργο θεατές. Αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική, δυστυχώς κάθε χρόνο θα μετράμε ολοένα και περισσότερες απώλειες.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...